The Malaysia Post

Di Sabah, kekeliruan ketika kerajaan negeri membenarkan makan malam tanpa mengeluarkan SOP

Walaupun ada pengumuman bahawa makan malam akan dibenarkan mulai hari ini, restoran di Sabah dilanda kebingungan dengan maklumat bertentangan mengenai perkara yang dibenarkan atau masih dilarang.

Di ibu negara di sini, beberapa kedai dibuka seawal jam 7 pagi berdasarkan waktu perniagaan yang ditetapkan, hanya untuk mendengar bahawa pegawai kesihatan membuat pusingan dan menghentikan operasi makan malam di kawasan lain.

Di Lintas, Kepayan dan Penampang, beberapa kedai kopi berjaya membuka dan menjalankan waktu sarapan pagi sebelum mereka mula mendengar bahawa penguatkuasa sedang mengepung di daerah Damai.

Menjelang tengah hari, kebanyakan kedai di kawasan komersial telah menarik kerusi dan meja mereka, dan kembali ke perniagaan mereka sebagai langkah berjaga-jaga.

“Saya buka pada pukul 8 pagi hari ini, kami berjaya mendapatkan perniagaan pagi, walaupun lambat. Menjelang 9.30 pagi kami mendengar berita bahawa [Jabatan Kesihatan] orang menutup kedai di Damai dan kami tidak dibenarkan membuka. Tidak ada SOP, kata mereka.

“Oleh itu, kami harus memberitahu pelanggan kami untuk pergi segera setelah mereka selesai makan,” kata seorang pemilik kedai kopi yang kelihatan kecewa di Kepayan.

Penutupan itu mempunyai kesan domino dan menyebabkan pemilik kedai kopi lain di daerah itu juga menarik balik operasi makan malam mereka sementara pelanggan merasa bingung dan terpaksa mengambil makanan.

Di Penampang, seorang pemilik kedai kopi dikunjungi oleh penguatkuasa Jabatan Kesihatan dan diberitahu bahawa operasi makan malam tidak dibenarkan.

“Saya memberitahu mereka bahawa kami membaca berita itu, tetapi mereka mengatakan tidak. Mereka menjelaskan bahawa belum ada SOP, jadi tidak dibenarkan. Tetapi mereka tidak mendenda kami, syukurlah, “katanya.

Semalam, Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor mengumumkan bahawa Sabah akan membenarkan makan malam, bersama dengan perkhidmatan tukang gunting rambut mulai hari ini sebagai sebahagian daripada fasa pertama rancangan pemulihan nasional.

Namun, tidak ada prosedur operasi standard yang dikeluarkan sejak pengumuman tersebut.

Ahli Parlimen Kota Kinabalu, Chan Foong Hin mendesak pihak berkuasa untuk segera menjelaskan kedudukan makan malam di kedai kopi.

“Saya telah menerima aduan dari pengusaha kedai kopi dan penjaja berhampiran Damai, Lintas, Foh Sang bahawa mereka telah diberi amaran oleh pegawai penguat kuasa Kementerian Kesihatan (KKM) untuk tidak menyiapkan meja untuk makan malam atau dikeluarkan dengan kompaun sebagai SOP belum siap, ”katanya.

Sekiranya tidak ada SOP baru, dia mengatakan bahawa itu tidak bermaksud bahawa pengumuman ketua menteri harus diabaikan kerana SOP sebelumnya untuk makan malam akan secara otomatis berlaku sementara itu.

“Sepertinya ada kekeliruan di seluruh,” katanya.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hazani Ghazali berkata, tidak ada notis kompaun yang dikeluarkan untuk kedai kopi yang dibuka untuk makan malam hari ini.

Baca Lagi | Aquaria KLCC kehilangan pendapatan bulanan sebanyak RM4.75 juta

Namun, dia mengatakan bahawa mereka akan menunggu SOP Majlis Keselamatan Negara. “Buat masa ini, kami akan mengikuti pengumuman ketua menteri,” katanya tanpa ingin mengatakan apakah makan malam diizinkan atau tidak diizinkan di kedai kopi.

Read Previous

Speaker Dewan Rakyat, wakil tiba di Istana Negara untuk hadirin bersama Agong

Read Next

Rakyat Malaysia memulakan gerakan #benderaputih untuk memberi isyarat kesusahan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.