The Malaysia Post

Rakyat Malaysia memulakan gerakan #benderaputih untuk memberi isyarat kesusahan

Rakyat Malaysia di media sosial tampil dengan gerakan #benderaputih (bendera putih) bagi mereka yang sangat memerlukan makanan dan barang keperluan untuk menunjukkan hal ini kepada jiran tanpa perlu meminta pertolongan.

Gerakan itu menyarankan agar mereka yang sangat memerlukan bantuan mengibarkan bendera putih atau kain di luar kediaman mereka, yang akan membiarkan mereka yang dapat membantu mengetahui rumah tangga mana yang mungkin menghadapi kesulitan yang melampau.

Inisiatif itu muncul di tengah laporan yang semakin meningkat mengenai rakyat Malaysia yang menuju ke titik penembusan mereka oleh penutupan ekonomi yang hampir keseluruhan dan tidak terbatas kerana wabak tersebut.

“Naikkan bendera putih di rumah anda jika anda memerlukan bantuan dengan makanan dan barang keperluan. Jangan mengambil tindakan yang akan menyakiti anda dan orang tersayang.

“Elakkan tekanan. Tidak perlu mengemis atau mengaibkan (dirimu sendiri). Hanya mengibarkan bendera putih. Harap ada yang membantu, ”kata satu poster yang mempromosikan gerakan #benderaputih.

Rakyat Malaysia dalam talian perlahan-lahan mulai mengadopsi gerakan itu dan menyebarkannya, dengan beberapa orang menggambarkan inisiatif itu sebagai “menghangatkan hati” dan tepat pada masanya.

Yang lain menekankan bahawa mengibarkan bendera putih tidak boleh ditafsirkan dalam pengertian tradisionalnya yang menunjukkan kekalahan atau penyerahan diri, tetapi untuk melihatnya semata-mata sebagai alat untuk menunjukkan perlunya sokongan mereka.

Di seluruh dunia, bendera secara tradisional digunakan untuk menandakan kesusahan, seperti dengan mengikatnya dalam simpul atau dengan menerbangkannya secara terbalik.

Inisiatif itu tampaknya merupakan penjelmaan terbaru dari gerakan #kitajagakita (kami akan saling menjaga) yang berakar sebentar pada awal wabak tahun lalu, tetapi yang kemudian ditinggalkan ketika ia dipilih bersama oleh pemerintah . Sejak beberapa minggu kebelakangan ini, laporan tragis muncul bahawa rakyat Malaysia terpaksa dan melewati ambang keputusasaan kerana kehilangan mata pencaharian mereka sebagai akibat daripada tindakan ketat yang dilaksanakan untuk menekan Covid-19 di negara ini.

Sejak 1 Jun, Malaysia berada di Fasa Pertama Pelan Pemulihan Nasional di mana hanya perkhidmatan penting yang diluluskan yang dapat beroperasi. Ini awalnya bertujuan untuk bertahan dua minggu tetapi sekarang dijadualkan berlangsung sekurang-kurangnya enam minggu atau sehingga kes Covid-19 harian merosot di bawah 4.000.

Baca Lagi | Lelaki dikehendaki di AS kerana rogol kanak-kanak yang ditangkap di Kepong

Semalam, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pakej bantuan kerajaan terbaru yang dijuluki “Pemulih” untuk membantu rakyat Malaysia dan perniagaan yang terganggu oleh langkah-langkah untuk menahan Covid-19 di negara ini. Pakej Pemulih dipersembahkan bernilai RM150 bilion, termasuk nilai pembayaran pinjaman tertunda di bawah moratorium enam bulan baru serta simpanan persaraan rakyat Malaysia yang mereka boleh tarik keluar hingga akhir tahun ini.

Read Previous

Di Sabah, kekeliruan ketika kerajaan negeri membenarkan makan malam tanpa mengeluarkan SOP

Read Next

Serena mengundur diri dari Wimbledon

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.