The Malaysia Post

Vietnam memberi keutamaan kepada warganegara China untuk vaksin Covid-19

Vietnam telah bersetuju untuk memberi keutamaan kepada warganegara China di negara ini untuk pengiriman terbaru Covid-19 jab setelah aduan dari China, menurut kedutaannya di Hanoi.

Ia berlaku setelah China menyumbangkan 500,000 dos vaksin Sinopharm kepada jiran selatannya, yang tiba di Hanoi pada hari Ahad.

Kementerian kesihatan Vietnam pada hari Rabu mengatakan bahawa dos tersebut akan dikirim ke sembilan wilayah utara untuk “orang Vietnam yang tinggal di komuniti yang berdekatan dengan China, orang yang melakukan pertukaran perdagangan dan perkhidmatan dengan China, dan warga negara China yang tinggal dan bekerja di Vietnam”.

Tetapi keesokan harinya, kedutaan besar China di Hanoi mengatakan Vietnam telah memungkiri janjinya untuk memberi keutamaan kepada warganegara China dan bahawa mereka harus diberi vaksin lebih awal daripada kumpulan lain.

“Menurut konsensus China dan Vietnam, pemerintah Vietnam telah membuat janji berulang kali bahawa vaksin yang diberikan oleh China pertama kali akan diberikan kepada orang-orang Cina di Vietnam, orang-orang Vietnam yang mempunyai rancangan untuk bekerja di China, dan orang-orang Vietnam yang tinggal di dekat perbatasan China , “Kata kedutaan dalam satu kenyataan.

“Pihak berkuasa Vietnam tidak berhubungan dengan China sesuai dengan konsensus di atas sebelum mengumumkan rancangan pengedaran.”

Kedutaan mengatakan telah “segera menyatakan” keprihatinannya dan bahawa pihak berkuasa Vietnam telah bersetuju untuk menarik kembali rancangan itu.

Vietnam belum membuat pengumuman baru mengenai pengedaran vaksin.

Kedutaan juga mengatakan akan terus mendorong program “Spring Sprout” China di Vietnam. Program ini – kempen global untuk menyuntik warganegara China yang tinggal dan bekerja di luar negara – merangkumi 120 negara, menurut laporan media negeri.

Hubungan antara China dan Vietnam telah tegang dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana pertikaian wilayah mereka di Laut China Selatan yang kaya dengan sumber daya.

Berbanding dengan anggota Persatuan Negara-negara Asia Tenggara yang lain, Vietnam lambat meluluskan vaksin Cina Covid-19. Ia hanya menyetujui vaksin Sinopharm pada 4 Juni kerana melawan peningkatan jumlah jangkitan yang memuncak pada pertengahan bulan Jun, ketika negara tersebut melaporkan lebih dari 400 kes baru sehari.

Read Previous

Perniagaan di Klang berusaha sebaik mungkin untuk terus bertahan

Read Next

Speaker Dewan Rakyat, wakil tiba di Istana Negara untuk hadirin bersama Agong

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.