The Malaysia Post

Perniagaan di Klang berusaha sebaik mungkin untuk terus bertahan

Sebaris orang berada di hadapan Yap Kee, seorang kopitiam di pusat bandar Klang, menunggu giliran dengan sabar untuk memilih hidangan mana – ayam goreng emas atau ikan, sayur-sayuran, jenis kuah kari – yang mereka inginkan untuk makan tengah hari mereka.

Pemandangan seperti ini, yang dulu menjadi urusan sehari-hari, telah menjadi jarang sekarang kerana perniagaan di sini dan di bahagian lain negara berjuang untuk menangani kesan ekonomi Covid-19.

Kedai di sini kebanyakannya ditutup kecuali perniagaan yang dibenarkan beroperasi semasa Fasa 1 Pelan Pemulihan Nasional.

Sebilangan besar pemilik kedai makan yang dikunjungi mengatakan bahawa perkara-perkara pasti lebih sukar kali ini, bukan hanya untuk mereka tetapi juga untuk pelanggan mereka.

Iswaran Yamakaya, 51, yang memiliki dan mengendalikan Ghuhan – perniagaan daun pisang di dalam Yap Kee – mengatakan bahawa sementara dia telah menyesuaikan diri dengan prosedur operasi standard (SOP) semasa, kenyataan bahawa terdapat lebih sedikit pelanggan menunjukkan penurunan daya beli orang biasa Rakyat Malaysia.

“Sudah tentu orang lebih suka makan dan menikmati pengalaman bersantap yang tepat tetapi kita semua harus menyesuaikan diri.

“Jualan saya telah menurun hampir 70 peratus kali ini tetapi ini bukan mengenai SOP tetapi orang sekarang hanya mempunyai lebih sedikit wang tunai, mungkin kerana pengangguran atau berhati-hati dengan perbelanjaan mereka.

“Masa sukar dan semua orang menderita sekarang … begitulah keadaannya,” “katanya.

Iswaran menjelaskan bahawa walaupun dia telah melanggan pengiriman dalam talian, tetaplah pihaknya yang tetap menjalankan perniagaannya. “Walaupun pesanan dalam talian dapat membantu, terima kasih kepada komuniti setempat di sini bahawa saya beroperasi dengan cukup baik untuk menampung sebahagian kos,” tambahnya.

Iswaran adalah pengendali Ghuhan generasi ketiga (sebelumnya dikenali sebagai restoran Raman Nair) yang beroperasi di Yap Kee sejak tahun 1923.

Yap Kee menyediakan minuman sementara Ghuhan menyajikan makanan daun pisang; ini menyebabkan orang merujuk tempat itu sebagai restoran daun pisang Yap Kee dan kedua-duanya telah menyajikan makanan dan minuman daun pisang tanpa khidmat masyarakat dengan harga yang berpatutan selama hampir 100 tahun sekarang.

Baca Lagi | Aquaria KLCC kehilangan pendapatan bulanan sebanyak RM4.75 juta

Banyak bangunan bersejarah di pusat bandar Klang dibina sebelum negara merdeka. Walaupun beberapa premis telah melalui perbaikan atau perbaikan keseluruhan, beberapa pemilik lebih suka mengekalkan daya tarikan lama di Tanah Melayu.

Read Previous

Aquaria KLCC kehilangan pendapatan bulanan sebanyak RM4.75 juta

Read Next

Vietnam memberi keutamaan kepada warganegara China untuk vaksin Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.