The Malaysia Post

Mufti akui anak-anak dibawa ke Perlis untuk ditukar agama secara unilateral

Datuk Mohd Asri Zainul

Credits: yimg

Mufti Perlis Datuk Mohd Asri Zainul hari ini mengakui bahawa negeri itu telah menukar agama secara unilateral tiga anak bawah umur Loh Siew Hong tanpa pengetahuan mahupun kehadirannya.

Mohd Asri berkata bapa kanak-kanak itu telah membawa anak-anak itu untuk ditukarkan di Jabatan Agama Perlis pada Julai 2020 tanpa mengetahui di mana ibu itu berada, dan jabatan itu telah menerima kata-katanya.

“Apabila ditanya di mana ibu mereka, bapanya berkata dia tidak tahu. Dia ingin meminta agar anak-anaknya menjadi Islam. Jadi jabatan agama mendaftarkan mereka sebagai orang Islam. Mereka tidak berdaftar di Jabatan Pendaftaran Negara.

“Bapa mereka membawa mereka. Kami tidak menyelidik di mana ibu mereka berada. Bapa mereka kata dia tidak tahu di mana ibu mereka, jadi kami biarkan mereka beragama Islam,” katanya dalam video yang dimuat naik di Facebooknya semalam.

Semalam, Loh telah menghantar surat tuntutan kepada majlis Islam di tiga negeri untuk memberikan bukti bertulis bahawa dia bersetuju dengan penukaran agama tiga anaknya yang dibesarkan sebagai penganut agama Hindu.

Peguam Shamsher Singh Thind, yang mewakili Loh, berkata tiga majlis agama Perlis, Kedah dan Pulau Pinang diberi tempoh tujuh hari bermula 16 Februari untuk memberikan dokumen yang membuktikan dia telah bersetuju dengan penukaran agama mereka.

Asri juga berkata pihak berkuasa agama Perlis tidak mengetahui bahawa Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah memberikan hak penjagaan penuh kepada Loh terhadap anak-anaknya pada Mac 2021. Ketika itu, kanak-kanak itu berada di Perlis.

Beliau berkata kanak-kanak itu telah dibawa ke Perlis sebelum surat mahkamah mengenai perkara itu “sampai tangan mereka”. 

“Surat mahkamah adalah antara dia dan suaminya, ia tidak ditujukan kepada kami.”

“Anak-anak mualaf, bapa di penjara, jadi kami menjaga mereka. Kemudian kami mendengar bahawa seseorang ingin mengambilnya. Kami terus menjaga mereka kerana kami tidak tahu tentang perintah mahkamah,” katanya.

Bagaimanapun, Asri berkata bapanya telah dipenjarakan kerana kesalahan dadah beberapa bulan selepas penukaran agama mereka bahawa pihak berkuasa agama Perlis tidak ragu-ragu untuk menyerahkan anak-anak kepada Loh, jika itu yang mereka mahu.

“Jika mereka mahu kembali kepada ibu mereka, kami tiada masalah. Masalahnya anak-anak tidak mahu,” katanya.

Video itu menunjukkan Asri diminta mengulas mengenai perkara itu kerana ia menimbulkan kontroversi dan kritikan daripada beberapa pihak.

Baca Lagi | Mufti akui anak-anak dibawa ke Perlis untuk ditukar agama secara unilateral

Mufti Perlis itu menafikan sebarang salah laku di pihaknya, sebaliknya menuduh “DAP, aktivis dan media” memainkan isu itu.

Read Previous

Valieva mempunyai pelbagai bahan dalam sistem

Read Next

Pengurus McDonald’s Seremban dipanggil kerana menganiaya kakitangan disleksia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here