The Malaysia Post

Valieva mempunyai pelbagai bahan dalam sistem

Pemain skate Rusia Kamilia Valieva mempunyai tiga bahan berbeza yang digunakan untuk merawat keadaan jantung dalam sampel yang mencetuskan ribut doping di Sukan Olimpik Beijing, lapor New York Times pada hari Selasa.

Valieva mengetahui semasa Sukan itu dia telah diuji positif pada bulan Disember untuk trimetazidine, ubat yang digunakan untuk merawat angina yang juga meningkatkan daya tahan.

Pada hari Isnin, Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) memutuskan bahawa dia boleh meneruskan Sukan Olimpik, tetapi itu tidak bermakna dia telah dibebaskan daripada doping dan dia masih boleh menghadapi hukuman di kemudian hari.

The Times melaporkan bahawa sampelnya juga mengandungi ubat jantung hypoxen dan L-Carnitine, yang tidak terdapat dalam senarai larangan Agensi Anti-Doping Dunia.

Laporan Times berkata pendedahan mengenai bahan berbeza itu terkandung dalam dokumen yang dikemukakan pada perbicaraan Mahkamah Timbang Tara Sukan Ahad yang berakhir dengan keputusan kontroversi membenarkan Valieva bertanding.

Anggota kanan IOC Denis Oswald memberitahu pemberita di Beijing pada hari Selasa bahawa Valieva memberitahu pendengaran CAS dia diuji positif kerana “kontaminasi” daripada ubat datuknya.

Media Rusia melaporkan bahawa Valieva didakwa minum dari gelas yang sama dengan datuknya, yang mengambil trimetazidine untuk penyakit jantung.

Laporan Times mengatakan bahawa datuk Valieva telah memberikan mesej video yang telah dirakamkan kepada perbicaraan dengan pegawai anti-doping Rusia pada 9 Februari di mana dia berkata dia menggunakan trimetazidine untuk merawat “serangan.”

Datuk atlet menunjukkan sebungkus ubat semasa mesej itu.

Ibu Valieva memberitahu pendengaran yang sama, anak perempuannya mengambil bahan hipoksen kerana “variasi jantung”, kata laporan Times.

Dia menambah bahawa datuk Valieva juga menemani remaja itu untuk berlatih setiap hari.

Kamilia Valieva menamatkan saingan di tempat keempat dalam sukan luncur angka wanita Olimpik hari ini selepas persembahannya yang penuh kesilapan memberikan pingat emas kepada rakan sepasukan dari Rusia, Anna Shcherbakova, ketika skandal doping menjejaskan pemain berusia 15 tahun itu.

Shcherbakova menjaringkan 255.95 untuk mengesahkan kejuaraan, manakala Valieva, yang dibenarkan bertanding walaupun diuji positif menggunakan bahan terlarang sebelum temasya, jatuh beberapa kali untuk terkeluar daripada kedudukan pingat di Beijing.

Seorang lagi warga Rusia, Alexandra Trusova, meraih perak, dan Kaori Sakamoto dari Jepun memenangi gangsa.

Ia adalah kekecewaan besar bagi Valieva, yang kelihatan benar-benar hancur pada penghujung programnya.

Baca Lagi | Valieva mempunyai pelbagai bahan dalam sistem

Dia telah menjadi kegemaran yang jelas untuk menyertai Sukan itu, tetapi seminggu selepas itu dia telah diuji positif pada bulan Disember untuk trimetazidine, diharamkan untuk atlet kerana ia boleh meningkatkan kecekapan aliran darah dan membantu daya tahan.

Read Previous

Skandal 1MDB: 3 Jun perbicaraan permohonan pendakwaan

Read Next

Mufti akui anak-anak dibawa ke Perlis untuk ditukar agama secara unilateral

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.