The Malaysia Post

Skandal 1MDB: 3 Jun perbicaraan permohonan pendakwaan

Mahkamah Tinggi di sini hari ini menetapkan 3 Jun ini untuk mendengar permohonan pihak pendakwaan untuk menangguhkan pelaksanaan perintah pemulangan harta yang dirampas daripada bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, isterinya Datin Seri Rosmah Mansor, anak mereka dan beberapa individu lain. .

Timbalan Pendakwa Raya Faten Hadni Khairuddin berkata permohonan itu akan didengar di hadapan Hakim Mohamed Zaini Mazlan.

Pada 8 November tahun lepas, Mahkamah Tinggi telah memerintahkan barang-barang itu tidak dilucuthakkan kepada kerajaan Malaysia.

Barangan itu termasuk beg tangan pelbagai jenama, 27 kenderaan dan wang tunai pelbagai mata wang, dirampas kerana didakwa ada kaitan dengan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Mengenai rayuan pihak pendakwaan di Mahkamah Rayuan terhadap keputusan 8 November, Faten Hadni berkata ia di peringkat pengurusan kes kerana pihak pendakwaan masih menunggu rekod rayuan.

Beliau berkata demikian ketika dihubungi pemberita selepas pengurusan kes di hadapan Timbalan Pendaftar Catherine Nicholas hari ini.

Pihak pendakwaan memfailkan permohonan penangguhan pada 24 November lalu, dengan menamakan Najib, Rosmah, anak mereka Nor Ashman Razak, Riza Shahriz Abdul Aziz (anak tiri Najib), Senijauhar Sdn Bhd, Aiman ​​Ruslan, Goh Gaik Ewe, (bekas pegawai bank Goldman Sachs) Roger Ng Chong Hwa dan isteri Lim Hwee Bin masing-masing sebagai responden pertama hingga kesembilan.

Permohonan penangguhan itu dibuat sementara menunggu rayuan terhadap keputusan di Mahkamah Rayuan yang difailkan 16 November lalu.

Dalam keputusan 8 November lalu, Hakim Mohamed Zain, dalam menolak permohonan kerajaan untuk melucuthakkan barangan yang dirampas daripada Najib, Rosmah, anak mereka dan beberapa yang lain, telah membenarkan permohonan kerajaan untuk melucuthakkan aset daripada lapan responden lain kerana mereka tidak membantah. permohonan.

Responden ialah Mohd Kyizzad Mesran, Yayasan Rakyat 1Malaysia, Yayasan Semesta, Yayasan Mustika Kasih, Rembulan Kembara Sdn Bhd dan tiga bekas pegawai 1MDB yang melarikan diri, Kee Kok Thiam, Tan Vern Tact dan Geh Choh Hun.

Baca Lagi | Skandal 1MDB: 3 Jun perbicaraan permohonan pendakwaan

Pada 8 Mei 2019, Jabatan Peguam Negara telah memfailkan notis usul untuk melucuthakkan ratusan barang, yang didakwa ada kaitan dengan skandal 1MDB, termasuk beg tangan pelbagai jenama dan 27 kenderaan yang dirampas daripada Najib, Rosmah, tiga anak mereka, termasuk Nooryana Najwa , serta 13 individu dan syarikat.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Azmin: Kementerian Kesihatan akan mengemukakan cadangan SOP pembukaan semula sempadan Malaysia

Read Next

Valieva mempunyai pelbagai bahan dalam sistem

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.