The Malaysia Post

Azmin: Kementerian Kesihatan akan mengemukakan cadangan SOP pembukaan semula sempadan Malaysia

Kementerian Kesihatan (KKM) dijangka mengemukakan cadangan mengenai prosedur operasi standard bagi pembukaan semula sempadan negara kepada Kabinet dalam masa terdekat.

Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata perkara itu sedang dikaji dengan teliti dengan KKM memantau rapi situasi Covid-19 negara.

Beliau berkata memandangkan kes Covid-19, terutamanya yang melibatkan varian Omicron, masih tinggi, keputusan untuk membuka semula sempadan antarabangsa mesti dikaji dengan teliti.

“KKM sedang menelitinya dan akan mengemukakan cadangannya kepada Kabinet tidak lama lagi,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri dialog memperkasakan pemain Industri dan Perusahaan Kecil dan Sederhana Skudai di sini hari ini.

Beliau berkata Majlis Pemulihan Negara (MPN) yang dipengerusikan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mencadangkan agar kerajaan mempertimbangkan untuk membuka semula sempadan Malaysia memandangkan kadar vaksinasi negara yang sangat baik.

“Menurut laporan Indeks Pemulihan Nikkei, Malaysia mempunyai salah satu program pemulihan terbaik, yang semuanya berjalan lancar. Jadi kami rasa dengan SOP baharu dan lebih ketat, kerajaan boleh mempertimbangkan perkara ini (membuka semula sempadan antarabangsa),” katanya.

Beliau juga berkata perbincangan semasa mengenai pembukaan semula sempadan Malaysia dengan Singapura tertumpu kepada Laluan Perjalanan Vaksinasi (VTL) melalui darat dan udara dengan kuota yang dibenarkan disemak dari semasa ke semasa.

“Kami akan melihat sama ada kami boleh meningkatkan jumlah itu memandangkan Malaysia dan Singapura berkongsi hubungan ekonomi yang penting.

Baca Lagi | Azmin: Kementerian Kesihatan akan mengemukakan cadangan SOP pembukaan semula sempadan Malaysia

“Daripada perbincangan dengan Dewan Perniagaan di sini, mereka telah meminta kerajaan mengkaji semula (sekatan) kerana perjalanan perniagaan adalah penting kepada Johor untuk menjana semula ekonomi (negeri),” katanya.

Read Previous

Dian Lee : Keazaman politik teruji tetapi tidak goyah selepas akaun media sosial peribadi digodam

Read Next

Skandal 1MDB: 3 Jun perbicaraan permohonan pendakwaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.