The Malaysia Post

Dian Lee : Keazaman politik teruji tetapi tidak goyah selepas akaun media sosial peribadi digodam

Seolah-olah hidup yang dikenali sebagai anak taikun Tan Sri Lee Kim Yew tidak mencukupi, Datin Dian Lee Cheng Ling kini terpaksa berdepan dengan penggodam yang berjaya mengakses e-mel sekolah swasta anak-anaknya.

Usahawan yang menceburi bidang politik dengan menyertai Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) pada 23 Disember lalu dan kini menjadi ahli jawatankuasa eksekutif pusat parti Pembangkang itu, mempunyai kedua-dua akaun Facebook dan Instagram peribadinya diakses oleh penggodam dua hari lalu.

Dia memfailkan laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) petang semalam.

Lee berkata dia pada mulanya bercadang untuk tidak membuat kekecohan kerana penggodam tidak mengubah apa-apa dalam akaun media sosial.

Tetapi kemudian mereka pergi selepas akaun e-mel sekolah swasta anak-anaknya.

Jadi dia menggunakan Twitter untuk mengetengahkan isu itu.

“Saya tidak tahu sama ada saya mentafsirkan ini sebagai satu cara untuk menakut-nakutkan tetapi saya perlu bertanya mengapa mereka mengakses e-mel sekolah anak-anak dan bukan hanya e-mel peribadi atau kerja saya? Lagipun, mereka menggodam akaun Instagram pembantu saya juga.

“Saya tahu apabila saya memutuskan untuk menyertai politik ia tidak mudah, tetapi mereka tahu apa yang paling bermakna bagi saya jadi mereka memilih untuk masuk ke e-mel tertentu itu. Sebab itu saya mahu menyertai Muda,” kata Dian kepada Malay Mail.

Berita Dian menyertai Muda mendapat perhatian umum dan tular di media sosial awal bulan ini.

Pada 10 Februari lalu, Dian berkata dia telah dikaitkan sepanjang hidupnya dengan bapa hartawannya setiap kali dia ingin melakukan sesuatu, tetapi berharap orang ramai melihatnya sebagai seorang yang berdikari.

Dia memahami keraguan orang ramai terhadap penglibatannya dalam politik kerana rakyat Malaysia telah terluka dan kecewa dengan keadaan negara, tetapi menegaskan bahawa dia “tidak boleh menentukan siapa bapa saya” dan menekankan bahawa dia mempunyai prinsip, nilai dan kepercayaan.

Baca Lagi | Dian Lee : Keazaman politik teruji tetapi tidak goyah selepas akaun media sosial peribadi digodam

Sejak serangan siber itu, Dian telah meningkatkan keselamatan siber dan proses pengesahannya.

Read Previous

PM: Malaysia bangun pelan hala tuju robotik negara

Read Next

Azmin: Kementerian Kesihatan akan mengemukakan cadangan SOP pembukaan semula sempadan Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.