The Malaysia Post

PM: Malaysia bangun pelan hala tuju robotik negara

Malaysia akan membangunkan Pelan Hala Tuju Robotik Kebangsaan (NRR) dalam usaha mengangkat teknologi robotik ke dalam arus perdana bagi meningkatkan produktiviti negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata pelan hala tuju itu boleh membantu mengurangkan pergantungan kepada tenaga kerja asing dan meminimumkan pengaliran keluar pertukaran asing.

Di bawah pelan itu, kerajaan menyasarkan untuk meningkatkan intensiti penggunaan robot daripada 55 unit bagi setiap 10,000 pekerja pada 2019 kepada 195 unit bagi setiap 10,000 pekerja menjelang 2030, katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Ismail Sabri berkata pelan hala tuju yang dicadangkan itu adalah antara keputusan yang dicapai pada mesyuarat Majlis Ekonomi Digital Kebangsaan dan Revolusi Perindustrian Keempat, yang merupakan yang pertama untuk tahun ini.

Mesyuarat yang dihadiri secara maya oleh menteri-menteri dan ketua-ketua jabatan dan agensi berkaitan, turut mengesahkan konsep Projek Pemangkin untuk memacu Aspirasi MyDIGITAL.

Bagi tujuan ini, perdana menteri berkata, mesyuarat itu bersetuju untuk menubuhkan Pasukan Petugas MyDIGITAL Catalytic Projects bagi memilih projek yang sesuai dan memantau pelaksanaannya melalui model perkongsian awam-swasta.

Beliau berkata Projek Pemangkin akan dibiayai oleh sektor swasta dan kerajaan akan memainkan peranan sebagai fasilitator.

Beliau berkata projek yang akan dilaksanakan di bawah konsep ini termasuk perubatan pintar menyasarkan penubuhan hospital menggunakan teknologi 5G dan Bandar Pintar.

Baca Lagi | PM: Malaysia bangun pelan hala tuju robotik negara

Ismail Sabri berkata mesyuarat itu turut diberi taklimat mengenai perkembangan Pelan Rangkaian Digital Nasional (Jendela), di mana dari September 2020 hingga Disember 2021 sebanyak 1.89 juta premis baharu berada di bawah liputan gentian optik dan 1,189 menara 4G baharu dibina.

Dalam tempoh yang sama, 95 peratus kawasan berpenduduk diberi liputan 4G, katanya.

Read Previous

Najib berikrar BN akan kembalikan negeri ke tahap ‘pra-2018′

Read Next

Dian Lee : Keazaman politik teruji tetapi tidak goyah selepas akaun media sosial peribadi digodam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.