The Malaysia Post

Najib berikrar BN akan kembalikan negeri ke tahap ‘pra-2018′

Datuk Seri Najib Razak hari ini berkata beliau telah melawat Putera Mahkota Johor Tunku Ismail Ibrahim dan isteri Che Puan Khaleeda Bustamam semalam, sebagai sebahagian daripada lawatannya ke sana menjelang pilihan raya negeri.

Bekas perdana menteri yang disabitkan kesalahan itu berkata mereka telah membincangkan pembangunan negeri dan potensi selanjutnya jika ia diterajui oleh gabungan Barisan Nasional (BN) beliau.

“Saya percaya Johor mempunyai potensi besar dan boleh menjadi pintu masuk kepada pemulihan ekonomi Malaysia. Pelaburan, pekerjaan dan pembangunan harus menjadi tiga fokus utama,” katanya dalam catatan Facebook awal hari ini.

Dalam catatan berasingan kemudiannya, Najib menyiarkan di Facebook menunjukkan walkaboutnya di sekitar jalan-jalan di Johor Baru, menarik perhatian orang ramai.

Ahli Parlimen Pekan itu berkata beliau merasakan Johor mempunyai kawasan perindustrian yang luas yang boleh dimajukan lagi, dan dengan pengurusan modal insan dan industri perkhidmatan yang baik.

“Dengan infrastruktur yang baik dan perancangan negeri yang holistik, saya yakin Johor boleh kembali ke tahap tertinggi sebelum 2018.

“Itulah yang BN tawarkan. Inilah yang BN akan usahakan,” tambahnya.

Semalam, putera mahkota yang dikenali dengan nama samaran Melayunya TMJ, telah menyiarkan di Twitter tanpa digesa, menunjukkan bahawa sektor perkilangan negeri itu mengalami peningkatan pada 2018.

Pakatan Harapan telah mengambil alih jawatan kerajaan negeri selepas pilihan raya umum ke-14 tahun itu.

“Saya berharap ekonomi negeri akan bertambah baik, dan secara tidak langsung memberi lebih banyak peluang pekerjaan kepada Bangsa Johor. Ini penting bagi memastikan rakyat dapat menghasilkan pendapatan yang lebih tinggi dan mempunyai kuasa beli yang lebih tinggi.

“Kita memerlukan dasar ekonomi yang memacu pertumbuhan ekonomi dan pembangunan yang jelas. Kita mesti bersatu dan memberi tumpuan kepada pemulihan ekonomi. Ini sepatutnya menjadi tumpuan kita,” tulisnya.

Sebelum pilihan raya 2018, Tunku Ismail tampil berkempen untuk BN, kerana katanya mengubah nasib negara dan memperbaiki sistem bukan dengan menjatuhkan kerajaan, tetapi dengan mengubahnya dari dalam.

Johor akan menyaksikan pilihan raya negeri pada 12 Mac berikutan pembubaran negeri itu selepas Menteri Besar sementara Datuk Seri Hasni Mohammad daripada Umno memohon pembubaran DUN walaupun masih memegang majoriti satu kerusi.

Baca Lagi | Najib berikrar BN akan kembalikan negeri ke tahap ‘pra-2018’

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan hari pengundian bagi Johor pada 12 Mac, manakala pengundian awal pada 8 Mac. Hari penamaan calon ditetapkan pada 26 Februari.

Read Previous

Dewan Undangan Negeri Sarawak meluluskan rang undang-undang menamakan jawatan ketua menteri sebagai ‘premier’

Read Next

PM: Malaysia bangun pelan hala tuju robotik negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.