The Malaysia Post

Dewan Undangan Negeri Sarawak meluluskan rang undang-undang menamakan jawatan ketua menteri sebagai ‘premier’

Rang Undang-undang Perlembagaan Negeri Sarawak (Pindaan), 2022 yang bertujuan antara lain menukar jawatan “Ketua Menteri” kepada “Premier” telah diluluskan pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini.

Rang undang-undang itu yang dibentangkan dan digerakkan oleh Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah, diluluskan selepas mendapat sokongan daripada 67 ahli Dewan Ogos selepas pengundian pusingan kedua secara angkat tangan.

Rang undang-undang itu telah menghadapi masalah apabila beberapa wakil rakyat tidak hadir apabila sidang disambung semula pada 2.45 petang dan pindaan perlembagaan, yang memerlukan majoriti dua pertiga untuk diluluskan, telah diundi.

Pada pusingan pertama, Speaker DUN Datuk Amar Mohammad Asfia Awang Nassar telah mengumumkan 54 ahli Dewan telah mengundi menyokongnya, enam menentang, dan sepuluh ahli tidak hadir di Dewan.

Ini menyebabkan Chong Chieng Jen (DAP-Padungan) mencelah dan menegaskan bahawa 54 undi daripada jumlah 82 ahli parlimen tidak bersamaan dengan majoriti dua pertiga dan oleh itu usul itu tidak boleh diteruskan.

“Pengiraan mudah ini menunjukkan bahawa ini bukan majoriti dua pertiga melainkan ada satu lagi undi semula,” katanya.

Ini menyebabkan Datuk Seri Wong Soon Koh (PSB-Bawang Assan) bangkit menyatakan bahawa jika ahli Dewan yang mulia diminta mengundi semula, ia akan menjadi contoh yang sangat buruk.

“Undi telah diambil dan prosesnya sudah selesai. Saya fikir jika anda (Asfia) membunyikan loceng untuk undi diambil semula, ia tidak wajar,” katanya.

Asfia bagaimanapun memutuskan untuk memberi masa lima minit lagi untuk ahli yang masih belum kembali ke Dewan untuk berbuat demikian selepas itu beliau memanggil pusingan kedua pengundian yang menyebabkan 67 menyokong RUU itu manakala enam menentang.

Bantahan enam anggota pembangkang itu terutamanya berhubung pertukaran istilah “Ketua Menteri” kepada “Perdana” dimansuhkan dengan Chong menyifatkan pertukaran jawatan itu sebagai “berlebihan”, manakala Baru Bian (PSB-Ba Kelalan) melahirkan kebimbangan bahawa pindaan mungkin tidak mengikut perlembagaan.

Sebelum rang undang-undang itu diluluskan, Abdul Karim berkata pindaan perlembagaan itu adalah untuk menekankan dan mengukuhkan status berbeza yang dinikmati Sarawak berbanding negeri-negeri lain dalam Persekutuan Tanah Melayu yang membentuk Malaysia.

“Sejak penubuhan Malaysia, tiada perbezaan yang jelas dibuat antara Sarawak dan negeri-negeri lain untuk mencerminkan status istimewa Sarawak ini.

“Sarawak telah diberikan layanan yang sama terhadap negeri-negeri lain yang membawa kepada penghakisan haknya yang cuba dipulihkan oleh Gabungan Parti Sarawak (GPS),” katanya.

Beliau berkata dengan menggayakan semula jawatan “Ketua Menteri” sebagai “Perdana”, negara akan diingatkan tentang layanan berbeza yang boleh diberikan Sarawak sebagai salah satu daripada tiga wilayah yang membentuk Malaysia.

Baca Lagi | Dewan Undangan Negeri Sarawak meluluskan rang undang-undang menamakan jawatan ketua menteri sebagai ‘premier’

“Ini akan menjadi peringatan yang kuat bukan sahaja kepada generasi Sarawak sekarang tetapi kepada rakyat Malaysia secara amnya,” tambahnya. 

Read Previous

RM9.5 juta diterima peguam Shafee daripada Najib bukan pinjaman, mahkamah memberitahu

Read Next

Najib berikrar BN akan kembalikan negeri ke tahap ‘pra-2018′

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.