The Malaysia Post

Pengusaha restoran resah kerana tawaran gaji lebih, waktu fleksibel masih gagal menggoda pekerja tempatan

Beberapa jam sebelum jam 10.30 pagi waktu pembukaannya, Mathana Shaib Seelthaan sudah pun bertungkus-lumus memasak kira-kira 40 hidangan di restoran Nasi Kandar Basikal miliknya di Taman Lestari Perdana, Seri Kembangan.

Lelaki berusia 49 tahun

itu kelihatan serius ketika dia melihat untuk memberi makan dan menguruskan orang ramai yang menyerbu restorannya dari sebelum ia dibuka sehingga ditutup pada 6.30 petang. Beberapa item habis sekitar jam 3 petang, walaupun beberapa pusingan pengisian semula.

Pandemik telah melanda Mathana, isterinya Katheesah Mohamed Gani dan restoran mereka, dan mereka berharap penarikan sekatan Covid-19 juga akan menggalakkan perniagaan mereka.

Mathana Shaib berkata bahawa dia mengalami masalah kesihatan akibat tekanan, selepas terpaksa berhadapan dengan kekurangan pekerja yang kritikal untuk restoran Nasi Kandar popularnya

Seperti kebanyakan perniagaan lain yang bergantung kepada pekerja asing, bagaimanapun, restoran mereka telah dilanda masalah buruh kerana kakitangan asing mereka terpaksa meninggalkan Malaysia selepas permit kerja mereka tamat tetapi tidak dibenarkan pulang sementara menunggu kelulusan kerajaan.

Ini telah menyebabkan restoran, yang pernah mempunyai sehingga 18 pekerja, hanya mempunyai empat pada masa ini, dua daripadanya adalah pasangan itu sendiri.

Untuk mencuba dan membetulkan keadaan, Mathana berkata beliau telah beralih kepada laluan luar biasa untuk mengupah rakyat Malaysia sebaliknya.

“Saya menemu bual mereka yang datang. Saya menawarkan RM2,000 gaji asas setiap bulan, tanpa bayaran lebih masa, bayaran KWSP dan Perkeso juga, satu hari cuti seminggu dan pengaturan waktu kerja pejabat dari 9 pagi hingga 5 petang. Tiada siapa yang mengambilnya. Bukan seorang pun,” katanya merujuk kepada caruman wajib Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Pertubuhan Keselamatan Sosial.

“Penduduk tempatan yang bertanya tentang pekerjaan itu berpendidikan dan malu untuk mengambil pinggan dan cawan. Apabila saya bertanya, itulah yang mereka katakan kepada saya. Bahawa mereka berasa malu,” dakwanya.

“Saya terpaksa menutup bahagian dapur yang menghidangkan cendol, rojak, jenis sup, roti canai, makanan Barat dan pelbagai jenis gorengan. Kerugian (pendapatan) daripada itu sahaja mencecah kira-kira RM5,000 sehari. Selain itu, saya kehilangan RM1,000 sebulan daripada platform penghantaran makanan kerana terpaksa menarik diri kerana kekurangan kakitangan untuk menangani kebanjiran pesanan,” katanya.

Mathana kemudian berkata satu-satunya masa restorannya menguntungkan ialah apabila ia boleh beroperasi sehingga tengah malam setiap hari.

Pelanggan mula beratur di Nasi Kandar Basikal sebelum 10.30 pagi untuk merasai hidangan istimewa Nasi Kandar

Sejarah Nasi Kandar Basikal berpunca dari sebuah restoran kecil di Teluk Intan yang ditubuhkan pada tahun 1998 oleh arwah bapa Mathana, yang diambil alih dan dibina sehingga populariti yang telah menerima tempahan dari Port Dickson di Negri Sembilan dan kadangkala Johor.

“Ia agak sukar dan hari ini, kami masih bergelut kerana kekurangan pekerja,” katanya.

“Saya telah memohon 20 pekerja tetapi kami masih belum mendapat kelulusan daripada Kementerian Dalam Negeri,” katanya, sambil menambah bahawa dia telah mengenal pasti pekerja yang diperlukannya dari India, tetapi kebanyakannya telah berlepas ke Dubai kerana mereka menerima tawaran kerja dan tidak sabar mana-mana lagi kelulusan kerajaan Malaysia.

Baca Lagi | Pengusaha restoran resah kerana tawaran gaji lebih, waktu fleksibel masih gagal menggoda pekerja tempatan

Seperti kebanyakan pemilik perniagaan yang terdesak dalam industri perkhidmatan, Mathana dan Katheesa kemudian mencari pekerja tempatan, menyatakan kesanggupan membayar sehingga RM100 sehari untuk pembuat roti canai.

Read Previous

Teman lelaki wanita dalam video komedi berdiri tular yang didakwa menggunakan media sosial untuk memuat naik kandungan bertujuan menghina orang ramai

Read Next

Penggera dibunyikan apabila projek lombong Langkawi mengeksploitasi kelemahan untuk mengelakkan penelitian EIA

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.