The Malaysia Post

Teman lelaki wanita dalam video komedi berdiri tular yang didakwa menggunakan media sosial untuk memuat naik kandungan bertujuan menghina orang ramai

Alexander Navin Vijayachandran teman lelaki peserta mikrofon terbuka Kelab Komedi Crackhouse Siti Nuramira Abdullah mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menggunakan media sosial untuk mempromosi dan memuat naik kandungan bertujuan menghina orang ramai di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya hari ini.

Terdahulu, Siti Nuramira mengaku tidak bersalah atas pertuduhan menyebabkan ketidakharmonian dan kebencian di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

Alexander didakwa mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998 di Mahkamah Sesyen PJ kerana memuat naik video di YouTube dan Twitter pada 5 dan 16 Jun lalu.

Seksyen 233 adalah untuk “penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian”.

Alexander diwakili Peguam Sivaraj Retinasekharan dan Ahli Parlimen Ramesh Chandran, yang turut mewakili Siti Nuramira. Alexander sepatutnya membaca pertuduhannya pada pukul 10 pagi tetapi Sivaraj tidak berada di mahkamah.

Seorang pelatih yang bekerja untuk Sivaraj memberitahu mahkamah bahawa Sivaraj berada di Mahkamah Tinggi dan akan tiba tidak lama lagi.

Hakim Azrul Darus kemudiannya menangguhkan sehingga 11 pagi untuk memberi masa Sivaraj tiba.

Selepas menyambung semula pada 11.47 pagi, Alexander, berpakaian hoodie hitam dan seluar jeans pendek mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan yang dibacakan kepadanya.

Sivaraj memohon maaf kepada Mahkamah kerana tidak hadir lebih awal tetapi memaklumkan Mahkamah bahawa mereka tiba pada pukul 9 pagi tetapi timbalan pendakwa raya hanya tiba pada pukul 10 pagi jadi mereka keluar untuk membela Siti.

Dalam kes ini, jika didapati bersalah

Alexander boleh didenda sehingga RM50,000 atau penjara tidak lebih setahun.

Kedua-dua kesalahan itu dikatakan dilakukan di sebuah kondominium di Damansara Perdana.

Timbalan Pendakwa Raya Mohamed Firdaous Mohd Idris pada mulanya meminta ikat jamin ditetapkan sebanyak RM40,000.

“Kami minta Mahkamah mempertimbangkan latar belakang beliau bahawa beliau hanya seorang penulis bebas yang berpendapatan kurang RM1,500 sebulan.

“Dia tidak mempunyai pekerjaan tetap dan wabak itu memusnahkan keupayaan pendapatannya. Saya meminta Mahkamah supaya tiada jaminan diperlukan kerana dia bukan risiko penerbangan,” Sivaraj merayu kepada Hakim.

Baca Lagi | Teman lelaki wanita dalam video komedi berdiri tular yang didakwa menggunakan media sosial untuk memuat naik kandungan bertujuan menghina orang ramai

Hakim Azrul Darus kemudian menetapkan ikat jamin RM10,000 setiap kesalahan dan menetapkan 1 September untuk tarikh perbicaraan seterusnya.

Read Previous

Mengambil alih DC United bukan langkah mundur, kata Rooney

Read Next

Pengusaha restoran resah kerana tawaran gaji lebih, waktu fleksibel masih gagal menggoda pekerja tempatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.