The Malaysia Post

Mengambil alih DC United bukan langkah mundur, kata Rooney

Wayne Rooney berkata mengambil alih jawatan ketua jurulatih DC United bukanlah “langkah mundur” selepas kelab Major League Soccer itu mengesahkan pelantikan bekas penyerang Manchester United dan England itu pada Selasa.

Pemain berusia 36 tahun itu, yang bermain untuk DC United dari 2018 hingga 2019, meletak jawatan sebagai pengurus Derby County bulan lalu selepas tempoh bergelora selama 17 bulan yang menyaksikan kelab Inggeris itu tersingkir ke peringkat ketiga di tengah-tengah masalah kewangan.

Pengurus sementara DC United, Chad Ashton akan kekal bertanggungjawab sehingga Rooney menerima visa kerjanya, dengan kakitangan kejurulatihannya akan diumumkan kemudian.

“Saya telah melihat beberapa artikel, sudah tentu di England, mengenai kemungkinan langkah mundur dalam karier pengurusan saya,” kata Rooney kepada pemberita. “Saya benar-benar mendapati bahawa ia agak tidak menghormati liga ini.” Rooney berkata masanya di Derby telah membantunya berkembang sebagai jurulatih dan pengurus.

“Dan untuk kembali ke sini kembali ke MLS, kembali ke DC United adalah satu cabaran yang menarik bagi saya, sesuatu yang saya rasa boleh membangunkan saya sebagai jurulatih,” tambahnya.

Rooney dilantik sebagai pengurus sepenuh masa di Derby pada Januari 2021 berikutan kejayaan sebagai pengurus sementara pemain musim sebelumnya.

Dia meletak jawatan bulan lalu

berkata bahawa dia berharap Derby akan dipimpin oleh seseorang yang bertenaga segar dan tidak terjejas dengan kemelut di kelab itu.

“Sudah tentu, saya seorang yang bercita-cita tinggi. Satu hari saya mahu menguruskan di peringkat teratas, dan ini adalah sebahagian daripada proses itu,” kata Rooney.

“Tetapi juga hubungan yang saya ada dengan kelab. Saya pernah ke sini sebelum ini dan tidak ada pasukan MLS lain yang saya akan pergi selain DC United. Jadi saya bangga berada di sini sebagai pengurus.” Sebagai pemain, Rooney menjaringkan 253 gol untuk Manchester United dan memenangi lima gelaran Liga Perdana dan Liga Juara-Juara bersama kelab itu. Dia adalah penjaring rekod pasukan kebangsaan England dengan 53 gol.

Baca Lagi | Mengambil alih DC United bukan langkah mundur, kata Rooney

DC United berada di tempat kedua dari bawah dalam Persidangan Timur dengan 17 mata daripada banyak perlawanan. Mereka dibelasah 7-0 oleh Philadelphia Union dalam perlawanan terakhir mereka dan tuan rumah seterusnya Columbus Crew. — Reuters

Read Previous

Korea Selatan menyampaikan kenaikan separuh mata bersejarah untuk menjinakkan inflasi

Read Next

Teman lelaki wanita dalam video komedi berdiri tular yang didakwa menggunakan media sosial untuk memuat naik kandungan bertujuan menghina orang ramai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.