The Malaysia Post

Korea Selatan menyampaikan kenaikan separuh mata bersejarah untuk menjinakkan inflasi

Bank pusat Korea Selatan hari ini menyampaikan kenaikan kadar faedah separuh mata yang bersejarah untuk menjinakkan inflasi yang berkembang pesat, terutamanya kos tenaga yang melambung tinggi yang dikaitkan dengan perang di Ukraine.

Bank of Korea (BOK) menaikkan kadar dasar penanda arasnya sebanyak 50 mata asas kepada 2.25 peratus, katanya dalam tweet, peningkatan terbesar sejak rangka kerja semasanya dilaksanakan pada 1999.

Keputusan itu dibuat ketika ekonomi keempat terbesar Asia

itu pulih daripada kelembapan akibat Covid semasa bergelut dengan kenaikan harga bahan api dan bahan mentah.

Bulan lalu, indeks harga pengguna negara melonjak enam peratus pada tahun, mencecah paras tertinggi sejak krisis kewangan Asia lebih dua dekad lalu.

Walaupun eksport Korea Selatan kekal sebagai pemacu utama pertumbuhan ekonomi, negara itu mencatatkan defisit perdagangan untuk bulan kedua berturut-turut pada Mei akibat peningkatan kos import, menurut data kerajaan.

Baca Lagi | Korea Selatan menyampaikan kenaikan separuh mata bersejarah untuk menjinakkan inflasi

Bank pusat di seluruh dunia telah melancarkan beberapa siri kenaikan kadar apabila perang Rusia di Ukraine telah mencetuskan lonjakan harga tenaga dan makanan yang telah mendorong inflasi.

BOK mengurangkan unjuran pertumbuhan 2022nya kepada 2.7 peratus pada Mei, turun daripada 3 peratus tiga bulan sebelumnya. ― AFP

Read Previous

Bandar China memecahkan rekod haba, cuaca ekstrem berterusan

Read Next

Mengambil alih DC United bukan langkah mundur, kata Rooney

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.