The Malaysia Post

Bandar China memecahkan rekod haba, cuaca ekstrem berterusan

Beberapa bandar raya China memecah rekod baharu suhu tinggi semalam apabila panas terik dan hujan lebat yang tidak henti-henti mendatangkan malapetaka, dengan peramal tempatan menjangkakan cuaca ekstrem berlarutan selama beberapa hari.

Amaran merah, yang tertinggi dalam sistem amaran tiga peringkat, tersebar di seluruh negara semalam dan bandar-bandar mengambil langkah untuk melindungi rakyat daripada panas terik, yang memecahkan rekod bagi bulan Julai di bahagian timur wilayah Jiangsu dan bandar jiran Shanghai.

Suhu di bandar Yixing di Jiangsu meningkat setinggi 41.3 darjah Celsius (106.3 Fahrenheit) semalam, satu puncak bersejarah baharu, kata Pentadbiran Meteorologi China hari ini.

Hashtag #Heatstroke

menjadi sohor kini di media sosial dengan 2.45 juta tontonan di platform sosial Weibo untuk perbincangan daripada orang yang dimasukkan ke hospital dan kesan buruk pendedahan haba jangka panjang.

“Cuaca tahun ini benar-benar panas dan tidak normal, sudah lebih 30 darjah Celsius selama dua bulan!”, tulis seorang pengguna Weibo.

Pakar menyalahkan perubahan iklim global kerana cuaca luar biasa.

Semalam, suhu maksimum melonjak kepada 37-39 darjah Celsius di bahagian Sichuan, Jiangsu, Zhejiang, Fujian, Jiangxi, Hubei dan wilayah Anhui, serta bandar Chongqing dan Shanghai.

Khususnya, bandar Luzhou dan Yibin di Sichuan dan Zhaotong di Yunnan, serta Shaoxing, Ningbo, Jiaxing dan Huzhou di Zhejiang, serta Changzhou dan Wuxi di Jiangsu, mencecah suhu sekitar 40 hingga 42 darjah Celsius.

Baca Lagi | Bandar China memecahkan rekod haba, cuaca ekstrem berterusan

Sementara itu, hujan lebat melanda sebahagian wilayah Gansu, Shaanxi, Shanxi, Shandong, Hebei, Liaoning, Jilin, Heilongjiang dan wilayah Mongolia Dalam.

Peramal menjangkakan panas dan hujan lebat akan berterusan dalam beberapa hari akan datang. — Reuters

Read Previous

Laporan: Penurunan keuntungan Top Glove sebanyak 99 peratus boleh menjejaskan Malaysia apabila pesaing China meningkatkan bekalan

Read Next

Korea Selatan menyampaikan kenaikan separuh mata bersejarah untuk menjinakkan inflasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.