The Malaysia Post

Laporan: Penurunan keuntungan Top Glove sebanyak 99 peratus boleh menjejaskan Malaysia apabila pesaing China meningkatkan bekalan

Keuntungan Top Glove Corporation Berhad yang menjunam, lebih daripada 99 peratus, boleh menjejaskan kedudukan Malaysia sebagai pembekal sarung tangan getah global yang dominan kerana pengeluar di China meningkatkan pengeluaran dan penjualan pada harga yang lebih murah, menurut laporan oleh Bloomberg.

Akhbar kewangan antarabangsa melaporkan bahawa syarikat tersenarai Malaysia itu, dikatakan sebagai pembuat sarung tangan terbesar di dunia, telah mengumumkan penurunan 99 peratus dalam keuntungan bulan lepas, dan menangguhkan rancangan pengembangannya.

Bloomberg memetik pengasas dan pengerusi eksekutif Top Glove Tan Sri Lim Wee Chai sebagai berkata bahawa keputusan kewangan “hampir hampir ke bawah”.

Menurut artikel Bloomberg yang diterbitkan semalam, “Kejatuhan pantas Top Glove boleh memberi tamparan kepada Malaysia, yang menghasilkan 65 peratus daripada bekalan sarung tangan dunia”.

Bloomberg menyatakan bahawa eksport barangan getah Malaysia tahun lepas meningkat sebanyak 50 peratus kepada hampir AS$14 bilion, tetapi berkata saingan di China telah meningkatkan pengeluaran mereka.

“Apa yang mengejutkan kami ialah penurunan harga jualan purata yang lebih cepat daripada jangkaan dan keagresifan pembuat sarung tangan China dari segi kesanggupan mereka untuk mengurangkan harga untuk merebut bahagian pasaran,” kata penganalisis Maybank Investment Bank Bhd Wong Wei Sum dipetik berkata .

Pada 6 Julai, Bernama melaporkan Maybank Investment Bank sebagai berkata dalam nota penyelidikan bahawa pembuat sarung tangan China dikatakan kini menjual di bawah AS$20 (kira-kira RM88.49) bagi setiap seribu helai sarung tangan, berbanding harga jualan purata pembuat sarung tangan Malaysia sekitar AS$22 hingga AS$24 setiap seribu keping.

Pada 9 Jun, Top Glove mengumumkan bahawa hasilnya termasuk hasil jualannya sebanyak RM1.47 bilion untuk suku ketiga tahun kewangan 2022 berakhir 31 Mei.

Berdasarkan semakan Malay Mail terhadap nombor yang terdapat di laman web Top Glove, syarikat itu mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM29.3 juta bagi suku ketiga tahun kewangan 2022 berakhir 31 Mei, iaitu susut daripada RM102.3 juta dan RM202.4 juta bagi suku kedua dan pertama tahun kewangan ini.

Ini susut daripada keputusan suku tahunan dalam tahun berprestasi terbaik Top Glove pada 2021, di mana suku keempat mencatatkan keuntungan bersih RM470.6 juta, RM2.064 bilion (suku ketiga), RM2.901 bilion (suku kedua), RM2.405 bilion (suku pertama), dan juga turun daripada keputusan suku tahun 2020 sebanyak RM1.211 bilion (suku keempat), RM350 juta (suku ketiga), RM116 juta (suku kedua), dan RM111.8 juta (suku pertama).

Berdasarkan pengiraan Malay Mail

keuntungan bersih terbaharu Top Glove sebanyak RM29.3 juta bagi S3 2022 adalah penurunan 96.47 peratus daripada kemuncak bersejarahnya sebanyak RM2.901 bilion pada suku kedua 2021.

Malay Mail juga mengira bahawa keuntungan bersih suku tahunan terkini Top Glove sebanyak RM29.3 juta menandakan penurunan 99.63 peratus daripada keuntungan bersih RM7.824 bilion untuk sepanjang tahun 2021.

Penganalisis JF Apex Securities Bhd Lim Su Hua memberitahu Bloomberg bahawa tahun kewangan 2021 Top Glove adalah “tahun yang luar biasa kerana ia berada di puncak pandemik Covid-19, di mana sarung tangan adalah barangan penting” dan mengatakan bahawa prospek syarikat dalam jangka terdekat adalah “dalam kesusahan”.

Selain kejatuhan dalam keuntungan Top Glove

Bloomberg juga menyatakan bahawa nilai 36 peratus kepentingan keluarga Lim dalam syarikat itu telah menurun daripada paras tertinggi AS$6 bilion pada Oktober 2020, kepada AS$1.6 bilion pada Januari ini dan kini kepada AS$1 bilion. .

Walaupun nilai saham syarikat telah menurun sebanyak 89 peratus, bapa Lim yang menerima AS$26 juta pada 2019, mendapat manfaat daripada dividen durian runtuh sebanyak AS$75 juta pada 2020 dan AS$400 juta pada 2021, lapor Bloomberg.

Pada awal Ogos 2020, saham Top Glove di Bursa Malaysia mencecah paras tertinggi RM28.40, dan cek Malay Mail menunjukkan harga sahamnya dibuka pada RM1.02 hari ini.

Baca Lagi | Laporan: Penurunan keuntungan Top Glove sebanyak 99 peratus boleh menjejaskan Malaysia apabila pesaing China meningkatkan bekalan

Top Glove, yang ditubuhkan pada 1991, menyatakan di laman webnya bahawa ia adalah pembuat sarung tangan terbesar di dunia yang memegang 26 peratus bahagian pasaran global untuk sarung tangan getah, dengan 100 bilion keping sarung tangan dihasilkan setiap tahun daripada 49 kilang dan dengan lebih 2,000 pelanggan di 195 negara.

Read Previous

Kuku kelihatan lebam: Neelofa minta pakar bercakap mengenai produk inainya berikutan aduan pengguna

Read Next

Bandar China memecahkan rekod haba, cuaca ekstrem berterusan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.