The Malaysia Post

Laporan: Rooney menjadi pengurus DC United

Bekas penyerang Manchester United Wayne Rooney telah bersetuju untuk menjadi pengurus pasukan Major League Soccer DC United, beberapa media melaporkan.

Rooney, yang bermain untuk DC United antara 2018-19, meletak jawatan sebagai pengurus Derby County bulan lalu, menamatkan tempoh bergelora selama 17 bulan di mana kelab Inggeris itu dicemari masalah kewangan dan diturunkan ke peringkat ketiga.

Rooney telah berbincang dengan kelab AS selama berminggu-minggu, menurut laporan pada hari Ahad, dan akan menggantikan jurulatih sementara Chad Ashton, yang mengambil alih tugas selepas pemergian Hernan Losada pada April.

ESPN melaporkan bahawa Rooney

akan menyertai kelab itu sebaik sahaja butiran akhir diselesaikan dan dia telah menerima visa kerja.

DC United berada di tempat kedua dari bawah dalam Persidangan Timur dengan 17 mata daripada 17 perlawanan. Mereka dibelasah 7-0 oleh Philadelphia Union dalam perlawanan terakhir mereka.

Rooney menjaringkan 253 gol untuk Manchester United dan memenangi lima gelaran Liga Perdana dan Liga Juara-Juara bersama kelab itu.

Baca Lagi | Laporan: Rooney menjadi pengurus DC United

Dia menyertai Derby dalam kapasiti pemain-jurulatih pada 2020 sebelum dinamakan pengurus pada tahun berikutnya. — Bernama

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PM Ismail Sabri: Tujuh juta rakyat Malaysia masih belum menerima suntikan penggalak Covid-19

Read Next

Pene Pati: Pavarotti Samoa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.