The Malaysia Post

PM Ismail Sabri: Tujuh juta rakyat Malaysia masih belum menerima suntikan penggalak Covid-19

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini berkata tujuh juta rakyat Malaysia masih belum mengambil dos penggalak mereka terhadap Covid-19 setakat ini dan menasihatkan mereka untuk berbuat demikian segera.

Beliau berkata walaupun dos penggalak tidak diwajibkan, ia masih penting kerana bukan sahaja kes positif Covid-19 telah kembali dengan trend menaik, tetapi dos itu juga akan membantu dalam menghadapi varian baharu virus itu, terutama yang lebih menular. Omicron BA.5 varian.

“Ia tidak wajib, tetapi saya ingin menasihatkan mereka yang masih belum mengambil dos penggalak supaya segera mengambilnya bagi melindungi diri mereka daripada jangkitan, dan jika mereka mengalami simptom, pergi berjumpa doktor untuk pengesahan.” Ismail Sabri yang juga Ahli Parlimen Bera berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui selepas menghadiri program Korban Perdana dan menyaksikan ibadah korban sempena Aidiladha di Masjid Darul Fikri di sini hari ini.

Ketika ditanya sama ada terdapat rancangan untuk membuka semula pusat vaksin berskala besar bagi memudahkan mereka yang masih belum mengambil dos penggalak, Ismail Sabri berkata terpulang kepada Kementerian Kesihatan untuk membuat keputusan, jika mereka mendapati ia perlu.

Perdana menteri juga berkata kerajaan

tidak bercadang untuk menutup semula sektor ekonomi walaupun terdapat peningkatan kes positif Covid-19.

“Kehidupan akan berjalan seperti biasa, tetapi kita perlu mengambil langkah proaktif untuk melindungi diri dan keluarga kita, termasuk dengan mengambil dos penggalak terhadap Covid-19,” katanya.

Ismail Sabri berkata rakyat juga dinasihatkan supaya mengambil langkah sewajarnya bagi mengelak jangkitan Covid-19 walaupun banyak kelonggaran telah diberikan sejak negara memasuki fasa Peralihan kepada Endemik pada 1 April lalu.

Baca Lagi | PM Ismail Sabri: Tujuh juta rakyat Malaysia masih belum menerima suntikan penggalak Covid-19

“…ini termasuk tidak perlu memakai topeng muka dalam suasana luar, tetapi kita masih boleh mengambil inisiatif sendiri untuk melindungi diri, terutama ketika berada di kawasan sesak,” katanya.

Mengenai program Korban Perdana, beliau berkata sudah menjadi tradisi bagi kawasannya mengadakan program itu dan untuk tahun ini sebanyak 79 ekor lembu telah diagihkan bagi tujuan itu. — Bernama

Read Previous

Dibebaskan daripada 600 pertuduhan yang dianggap rosak, pengusaha kedai bebas cukai Perak mencapai penyelesaian secara baik dengan Kastam untuk menamatkan semua pendakwaan

Read Next

Laporan: Rooney menjadi pengurus DC United

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.