The Malaysia Post

Pene Pati: Pavarotti Samoa

Pene Pati masih ingat gurunya di universiti memberitahunya: “Jangan malu jika anda tidak berjaya kerana ramai penyanyi Pasifik tidak akan melakukannya.” Malah, tambah mereka, tiada seorang pun dari Samoa pernah menjadi bintang opera.

Reaksi Pati? “Baiklah, saya akan menjadi yang pertama dan saya akan membuktikan anda salah.” Kini, pada usia 34 tahun, dia telah mengeluarkan album pertamanya di Warner Classics, dan bakal membintangi Rossini’s Moise et Pharaon di festival Aix-en-Provence yang berprestij, selepas sudah memukau penonton dari Bordeaux ke San Francisco.

Terdapat satu perbandingan yang terus muncul – dan bukan hanya kerana kehadiran fizikalnya yang memerintah.

“Hampir setiap pengkritik yang saya ada di setiap opera telah berkata perkara yang sama: ‘Anda benar-benar terdengar seperti Pavarotti’,” katanya kepada AFP sambil ketawa.

Perbandingan itu diperoleh dengan baik, kerana Pati menghabiskan berjam-jam menonton Luciano Pavarotti — salah satu daripada Three Tenor yang legenda dan dianggap sebagai salah seorang penyanyi terhebat abad ke-20 — cuba mencari tahu rahsianya.

“Saya tidak mampu membayar pelajaran nyanyian jadi saya akhirnya mengajar diri saya sendiri di YouTube,” katanya.

“Mereka adalah satu-satunya orang yang saya kenali. Saya akan menonton video Pavarotti dan mengezum masuk pada wajahnya dan cuba memikirkan apa yang dia lakukan dan bagaimana dia boleh menjadikannya kelihatan begitu mudah.”

‘Percubaan berjaya’

Pati dilahirkan di kepulauan Samoa tetapi dibesarkan di Auckland, New Zealand.

Dia menghargai inisiatif pintar oleh gurunya kerana menemui suaranya: mereka hanya membenarkan kanak-kanak lelaki bermain ragbi jika mereka turut menyertai koir — untuk memastikan nyanyian diterima oleh kanak-kanak yang sporty.

“Percubaan itu berjaya. Kanak-kanak lelaki bermain ragbi suka berada dalam koir,” kata Pati.

Di universiti di Auckland, guru-gurunya cuba mengawal cita-citanya.

“Mereka tidak kejam. Mereka bersikap realistik kerana, secara adil, tiada siapa yang melakukannya sebelum saya kecuali Kiri Te Kanawa,” pemain soprano New Zealand yang hebat itu, katanya.

Tetapi Pati mula memenangi hadiah antarabangsa dan menubuhkan trio dengan adik lelakinya Amitai, seorang tenor yang juga mencipta nama untuk dirinya sendiri, dan bariton Samoa Moses Mackay. Album sulung mereka adalah yang paling laris di New Zealand pada 2014 dan 2015.

Pati pergi belajar di Cardiff dan San Francisco, sebelum dikesan pada 2017 oleh Marc Minkowski, pengarah Opera Bordeaux.

Minkowski memberitahunya bahawa dia mempunyai suara yang jarang berlaku — ringan dan lirik — “sebuah bel canto sebenar yang tiada siapa yang melakukannya lagi”.

‘Dalam DNA kita’

Pati sejak itu bekerja di seluruh Eropah dan merancang untuk menetap di Barcelona bersama isterinya, soprano kelahiran Mesir, Amina Edris.

Tetapi dia tetap mengingati tanah airnya.

“Budaya Samoa benar-benar tertanam dalam muzik. Ia ada dalam DNA kita. Kami menyanyikan mitos dan legenda serta cerita kami kepada orang seterusnya. Kami pernah menjalani kehidupan opera dan kami tidak tahu pun,” katanya.

Impiannya ialah membuka sekolah nyanyian di sana.

“Apabila saya bermula, tiada sesiapa dan matlamat saya adalah untuk cuba membawa masuk seramai mungkin orang, dan kini terdapat ramai penyanyi opera muda Samoa yang datang.

Baca Lagi | Pene Pati: Pavarotti Samoa

“Rancangannya adalah untuk kembali, mengajar penyanyi ini dan semoga generasi mereka akan mencapai lebih daripada yang saya boleh.” — Studio ETX

Read Previous

Laporan: Rooney menjadi pengurus DC United

Read Next

Menteri Kewangan: Pendaftaran ahli baharu KWSP meningkat 57 peratus kepada 146,000 pada S1 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.