The Malaysia Post

Menteri Kewangan: Pendaftaran ahli baharu KWSP meningkat 57 peratus kepada 146,000 pada S1 2022

Pendaftaran ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) baharu meningkat 57 peratus kepada 146,000 ahli pada suku pertama 2022, kata Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz.

Beliau berkata ini selaras dengan usaha KWSP untuk memulakan strategi jangka panjang untuk memperluaskan liputan perlindungan sosial rakyat Malaysia dalam usaha memperkukuh ekosistem sokongan syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

“Pada masa ini, walaupun pelbagai inisiatif perlindungan sosial telah diperkenalkan dan ada yang telah menerima pembiayaan kerajaan, kesedaran rata-rata tentang kepentingan perlindungan sosial dan persediaan hari tua masih terlalu rendah dalam kalangan sebilangan besar rakyat Malaysia,” katanya di Insurans KWSP. dan majlis pelancaran kemudahan Takaful i-Lindung di sini hari ini.

Tengku Zafrul berkata antara aspek terpenting ialah pengukuhan perlindungan sosial dan tanggungjawab ini diberikan kepada KWSP apabila kerajaan mula melaksanakan Program Transformasi GLC.

Beliau berkata program itu adalah untuk memacu pemulihan dan pembinaan semula ekonomi negara pasca pandemik melalui ekosistem GLC dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC).

Mengenai platform i-Lindung, beliau berkata ia boleh membantu ahli KWSP mendapat perlindungan dalam menghadapi situasi di luar jangka dan di luar kawalan yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada bila-bila masa.

“Ini adalah titik permulaan yang penting untuk melindungi rakyat Malaysia dan keluarga mereka daripada risiko kematian, hilang upaya menyeluruh dan penyakit kronik,” katanya.

Sementara itu

Pengerusi KWSP Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir yakin kemudahan i-Lindung itu mampu membantu merealisasikan aspirasi negara mencapai kadar penembusan insurans melebihi 70 peratus, selain membantu ahli mendapatkan perlindungan insurans dan takaful.

“Kemudahan i-Lindung boleh didapati pada kadar minimum RM30 setahun dengan perlindungan RM10,000 dan boleh ditolak daripada akaun kedua,” katanya.

Baca Lagi | Menteri Kewangan: Pendaftaran ahli baharu KWSP meningkat 57 peratus kepada 146,000 pada S1 2022

Beliau juga berkata KWSP menyasarkan 300,000 orang untuk platform i-Lindung untuk tahun pertama. Platform i-Lindung ini berada di bawah Pelan Perlindungan Ahli untuk memudahkan pembelian produk insurans dan takaful yang merangkumi perlindungan hayat dan penyakit kritikal pada premium berpatutan daripada Akaun 2.

Tawaran perlindungan kepada ahli KWSP ini berkuatkuasa serta merta. — Bernama

Read Previous

Pene Pati: Pavarotti Samoa

Read Next

Siri dokumentari BTS, konsert yang akan datang ke perkhidmatan penstriman Disney

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.