The Malaysia Post

Umno-BN kembali berkuasa tetapi adakah Malaysia stabil sekarang? Ahli Parlimen DAP bertanya

Liew Chin Tong dari DAP hari ini menggesa rakyat Malaysia untuk bersatu dan menolak gabungan Barisan Nasional pimpinan Umno jika mereka mahukan masa depan yang lebih baik.

Ahli parlimen negeri Johor itu menolak jaminan BN terhadap kestabilan politik di negara ini, dengan menegaskan bahawa gabungan itu sebaliknya menjadi punca ketidakstabilan menyebabkan negara mengalami dua pertukaran kerajaan sejak Pilihan Raya 2018.

“Umno yang tidak diperbaharui itulah sebabnya kita mengalami huru-hara politik,” kata ADUN Perling itu dalam catatan Facebooknya.

Liew berkata pemimpin baharu Umno boleh meremajakan parti itu berikutan kekalahannya dalam pilihan raya pada 2018, tetapi mendakwa ia sebaliknya memilih untuk menimbulkan kebencian terhadap kerajaan Pakatan Harapan yang dipilih.

“Peraturan politik baharu tidak boleh diwujudkan kerana pilihan Umno dan Barisan Nasional sejurus selepas pilihan raya Mei 2018,” tambahnya.

Beliau menyenaraikan siri peristiwa politik selepas PRU14

termasuk kebangkitan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebagai presiden parti Umno, kejatuhan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai bekas perdana menteri, dan pertelingkahan semasa dalam Umno untuk mendesak pilihan raya umum mengejut.

Liew berkata terdapat dua kem dalam Umno sekarang, menggambarkan mereka sebagai Pasukan A yang diketuai oleh “Kluster Mahkamah” dan Pasukan B, diketuai oleh naib presiden parti Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang merupakan penyandang perdana menteri.

“Kluster mahkamah” adalah julukan pemimpin PH dan pengkritik BN yang muncul untuk merujuk kepada ahli parlimen Umno yang menghadapi pelbagai pertuduhan jenayah dan rasuah, iaitu presidennya Ahmad Zahid dan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, yang mendesak agar jeneral awal. pilihanraya.

Sebagai PM, Ismail Sabri mempunyai hak prerogatif untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong mengenai pilihan raya dan setakat ini beliau telah menyatakan bahawa sekarang bukan masa yang sesuai kerana tumpuan harus diberikan kepada pemulihan ekonomi.

“Ini adalah percubaan ketiga Kluster Mahkamah untuk menjatuhkan kerajaan yang bersidang sejak 2018 selepas menjatuhkan kerajaan PH dan kerajaan Muhyiddin.

“Tinjauan mengejut hanya akan menguntungkan Najib dan Zahid, bukan rakyat,” kata Liew.

Beliau mendakwa pendekatan Ahmad Zahid adalah strategi “tanah hangus” bertujuan menghalang dirinya dan Najib daripada masuk penjara dengan mengembalikan BN pimpinan Umno kepada kuasa persekutuan penuh.

Liew menyatakan bahawa satu-satunya cara untuk menggagalkan rancangan kumpulan ini adalah untuk rakyat Malaysia dari semua latar belakang bersatu.

Baca Lagi | Umno-BN kembali berkuasa tetapi adakah Malaysia stabil sekarang? Ahli Parlimen DAP bertanya

“Rakyat Malaysia daripada semua latar belakang, termasuk ahli Umno yang mahukan Malaysia yang lebih baik, harus bersatu menentang Kluster Mahkamah dan untuk menggagalkan konspirasi mereka dalam mendesak pilihan raya mengejut,” katanya mengakhiri.

Read Previous

Siri dokumentari BTS, konsert yang akan datang ke perkhidmatan penstriman Disney

Read Next

Pemain boling Natasha-Li Jane meraih pingat gangsa di Sukan Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.