The Malaysia Post

Anwar Ibrahim Umum Kenaikan Subsidi Padi RM500 Setiap Tan

Anwar Ibrahim, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan pemberian subsidi padi dengan harga baharu RM500 setiap tan dan menyatakan peningkatan sebanyak RM140 ini dijangka melibatkan peruntukan tambahan sebanyak RM1 bilion setahun.

Kenaikan ini merupakan yang pertama sejak 25 tahun yang lalu. Beliau menyatakan bahawa pengumuman ini akan menjadikan petani padi di negara ini menerima RM1,700 bagi setiap tan metrik padi yang dihasilkan.

Langkah Bersejarah dalam Sejarah Subsidi Padi

Ini adalah kenaikan subsidi pertama dalam tempoh 25 tahun yang lalu. Beliau menyatakan bahawa kenaikan subsidi padi ini adalah yang pertama sejak 25 tahun yang lalu.

Menurut Anwar Ibrahim, kenaikan terbaru bagi subsidi padi yang terakhir adalah semasa beliau memegang jawatan Menteri Kewangan, iaitu pada 25 tahun yang lalu. Beliau juga meluahkan rasa berbesar hati apabila telah kembali menjadi Menteri Kewangan pada hari ini, dan subsidi tersebut telah pun dinaikkan daripada RM360 kepada RM500. Ucapan beliau disampaikan semasa merasmikan mesyuarat Peringkat Negeri Agro-civilisation Perak di Dewan Kerian Lermai, di sini, hari ini.

Turut hadir ialah Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu.

Baca lagi | “Pulangkan atau berdepan tindakan!” – Amaran Anwar Ibrahim

Implikasi Kenaikan Subsidi Padi

Dengan kenaikan subsidi padi yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Anwar Ibrahim hari ini, para petani padi di negara ini dijangka akan merasa manfaat yang besar dengan perolehan pendapatan yang lebih tinggi. Harga baru yang diumumkan iaitu RM500 setiap tan dijangka akan memberikan kesan yang positif kepada kestabilan ekonomi petani, manakala peruntukan tambahan RM1 bilion setiap tahun pula akan menyokong pertumbuhan dan pembangunan sektor pertanian untuk negara.

Kesimpulan

Kenaikan subsidi padi yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada RM500 setiap tan adalah langkah bersejarah yang akan memberi impak positif kepada petani padi di negara ini. Diharapkan dengan langkah pemberian subsidi ini, ia akan mendorong pertumbuhan ekonomi sektor pertanian dan meningkatkan pendapatan serta kesejahteraan para petani.

Read Previous

Viral Gambar Jerung Dijual di Pasar Semporna 

Read Next

ChatGPT Terbaru: Apa Yang Baharu dan Perkara Yang Perlu Anda Tahu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.