The Malaysia Post

“Pulangkan atau berdepan tindakan!” – Amaran Anwar Ibrahim

Pada 25 Julai 2023, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah mengeluarkan amaran keras kepada seorang pemimpin politik yang telah didakwa mencuri dana awam. Anwar menuntut pemimpin itu memulangkan semula harta atau wang yang dicurinya daripada wang rakyat, jika tidak dia akan menghadapi siasatan yang serius.

Pemimpin yang tidak dinamakan itu telah dituduh mencuri dana awam berkali-kali sebelum ini. Anwar Ibrahim menyampaikan amaran ini pada acara Jelajah Masyarakat Sivil yang diadakan di Kelantan.

Pengembalian Semula Harta atau Berdepan dengan Tindakan

Dalam kenyataannya, Anwar berkata, “Saya sudah tiga kali menegaskan, termasuk malam ini, anda mesti memulangkan wang dan harta yang anda curi daripada rakyat.” Beliau juga menambah, sekiranya pemimpin itu tidak mematuhi kata dua, beliau akan meminta pihak berkuasa termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menangani perkara ini dengan melawat rumah, pegawai, dan menyemak akaun mereka. Anwar menegaskan apa yang dicuri akan dipulihkan.

Baca lagi | ‘Gila’ Kalau Banding Kes Sanusi Dengan Penderitaan Anwar – Rafizi Ramli

Selain itu, Anwar juga telah memberitahu SPRM untuk menyiasat menteri yang terlibat dalam urusan jual beli saham atau kontrak yang mencurigakan. Beliau menegaskan bahawa tugas menyiasat dan menguatkuasakan undang-undang bukan tanggungjawabnya, tetapi tanggungjawab institusi seperti SPRM, Kementerian Dalam Negeri, polis, dan Bank Negara.

Menamatkan Budaya Rasuah dan Sokongan Parti Politik

Anwar Ibrahim menyatakan bahawa menamatkan budaya rasuah dalam kalangan pemimpin dan mencegah penyelewengan dana yang sepatutnya membantu rakyat adalah sangat penting. Beliau turut menghargai sokongan parti politik seperti Pakatan Harapan, Barisan Nasional, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, GPS, dan GRS yang bersatu menolak rasuah.

Baca lagi | Dr. Mahathir Menuduh Kerajaan Anwar Cuba Menjadikan Malaysia Sebagai Negara Sekular Berbilang Etnik

Perdana Menteri dalam kenyataannya itu turut menegaskan bahawa hubungan yang terjalin antara PKR dan Umno semakin erat sejak kedua-dua parti itu bekerjasama, dan walaupun beliau mudah bekerjasama, beliau tidak akan membiarkan dirinya dirosakkan oleh tingkah laku rasuah.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

10 Syarikat Penerbangan Terbaik Dunia 2023

Read Next

EU, AS Kenakan Sekatan Dana Dan Larangan Perjalanan Di Myanmar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.