The Malaysia Post

‘Gila’ Kalau Banding Kes Sanusi Dengan Penderitaan Anwar – Rafizi Ramli

Sebuah perbandingan antara penahanan Sanusi Nor dan penderitaan Anwar Ibrahim pada tahun 1998 telah mendapat tanggapan skeptis dari seorang ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Rafizi Ramli Menyuarakan Keraguan

Rafizi Ramli, Timbalan Presiden PKR, mengkritik orang-orang yang membuat perbandingan tersebut dan menyatakan bahawa perbandingan tersebut adalah “gila”. Rafizi Ramli juga menekankan bahawa Sanusi Nor tidak pernah mengalami pengalaman menghabiskan malam di lokap seperti yang dialami oleh Anwar Ibrahim.

Baca lagi | Rafizi Ramli Nafi PKR Tawar PAS Untuk Sertai Kerajaan Perpaduan

Perbezaan Pengalaman Sanusi dan Anwar

Rafizi menganggap perbandingan tersebut tidak wajar kerana Sanusi hanya menghadapi tuduhan di mahkamah, sementara Anwar ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri pada tahun 1998 dan dituduh dengan rasuah dan aktiviti seks yang melampau.

Pengalaman Peribadi Rafizi dengan Sistem Keadilan

Rafizi juga menyoroti pengalaman peribadinya dengan sistem keadilan. Beliau mengingatkan bahawa beliau telah menghadapi 14 kes dan telah berada di dalam lokap selama lebih dari satu dekad. Rafizi menyatakan bahawa Sanusi mempunyai nasib baik kerana ditangkap tetapi tidak dijatuhkan hukuman lokap.

Baca lagi | Rafizi Tak Peduli Sindiran ‘Raja Formula’

Penahanan Sanusi Nor dan Kritikan Pembangkang

Sanusi Nor telah dituduh dengan dua pertuduhan membuat kenyataan hasutan terhadap institusi diraja dan telah menafikan kedua-dua pertuduhan tersebut. Beliau ditangkap pada jam 3 pagi dan dibawa ke balai polis daerah Gombak, tindakan yang dikritik oleh pihak pembangkang sebagai tindakan yang berlebihan.

Pertahankan Penangkapan Awal

Ketua Polis Negara, Razarudin Husain, mempertahankan penangkapan awal tersebut dengan alasan bahawa polis tidak dapat menghubungi Sanusi sebelum penampilan beliau di mahkamah.

Kesaksian Saksi Mata

Selain itu, beberapa saksi yang hadir pada penahanan Sanusi Nor turut memberi keterangan. Mereka melahirkan rasa hairan dengan kekuatan yang digunakan polis menahan Sanusi pada awal pagi. Sebahagian daripada mereka menyatakan bahawa tangkapan itu dilakukan secara kasar dan tanpa memberi peluang kepada Sanusi untuk bercakap atau bertanya.

Kontroversi Penangkapan Anwar Ibrahim

Selain itu, perbandingan dengan penderitaan Anwar Ibrahim pada 1998 juga telah menimbulkan kontroversi di kalangan beberapa pakar dan aktivis. Walaupun Anwar Ibrahim telah mengalami penahanan yang lebih lama dan lebih lama, ada yang berpendapat bahawa kedua-dua penahanan itu masih memberi kesan yang ketara kepada kebajikan dan hak asasi individu.

Implikasi Politik

Perdebatan mengenai perbandingan ini juga mempunyai implikasi politik yang penting. Ada yang percaya perbandingan ini bertujuan untuk mengaibkan Anwar Ibrahim dan mempengaruhi pandangan umum terhadap Sanusi Nor. Ini adalah isu hangat dalam dunia politik, terutama dalam konteks pilihan raya umum akan datang.

Read Previous

Tragedi Di Jambatan Crimean Rusia: Dua Maut dan Seorang Cedera

Read Next

Selebriti Popular Sofía Vergara Dan Joe Manganiello Bercerai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.