The Malaysia Post

Rafizi Tak Peduli Sindiran ‘Raja Formula’

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli, mengakui bahawa dia tidak terlalu mengambil peduli dengan sindiran yang dilemparkan kepadanya oleh pembangkang sebagai ‘Raja Formula’. Rafizi percaya bahawa rakyat dan pengundi adalah bijak dan mampu membandingkan antara menteri kerajaan yang berusaha memberikan idea yang baik untuk rakyat dan pembangkang yang hanya menyindir tanpa memberikan idea yang berfaedah.

Rafizi menjelaskan bahawa semua ‘formula’ yang diungkit oleh pembangkang adalah formula yang diciptanya 10 hingga 15 tahun yang lalu dan keadaan ekonomi negara pada masa ini berbeza dengan masa lalu.

Peringatan Rafizi tentang isu PTPTN

Rafizi menyebutkan isu PTPTN yang pernah beliau sebutkan pada tahun 2010 dan 2011 yang lalu. Ketika itu, hutang PTPTN hanya sebanyak RM20 bilion dan Rafizi telah memperingatkan bahawa hutang itu akan terlalu besar dan ditanggung oleh kerajaan jika tidak dilakukan sesuatu.

Baca lagi | Not A Man’s Dream Hina Islam

Namun, tindakan yang perlu diambil tidak diambil pada masa itu dan hutang PTPTN kini telah meningkat sehingga RM40 bilion dan menjadi bebanan kepada negara yang juga mempunyai hutang sebanyak RM1.5 trilion. Rafizi menjelaskan bahawa jika tindakan diambil pada masa itu, maka masalah ini mungkin dapat dielakkan. Namun, kini kerajaan perlu berhemah dalam membuat keputusan mengenai perbelanjaan dan pendapatan kerana mereka mewarisi hutang yang besar dari kerajaan sebelumnya.

Isu duti eksais pernah dibangkitkan

Rafizi juga memberi pandangan mengenai isu penurunan harga kereta melalui pengurangan cukai eksais. Beliau menyatakan bahawa cukai eksais kereta sekarang menyumbang kepada pendapatan negara sebanyak RM9 hingga RM11 bilion setiap tahun.

Baca lagi | Ubah Fokus Awal, Tak Perlu Belajar Minggu Pertama Sekolah

Oleh kerana hutang negara yang besar, kerajaan perlu berhemah dalam membuat keputusan mengenai perbelanjaan dan pendapatan kerana mereka tidak dapat mengurangkan cukai untuk menurunkan harga kereta kerana ia akan mempengaruhi perbelanjaan negara dalam membayar subsidi, pencen, dan projek infrastruktur.

Tidak peduli dengan sindiran

Rafizi menyimpulkan bahawa rakyat dan pengundi dapat membandingkan kinerja menteri kerajaan dan pembangkang. Beliau percaya bahawa jika kerajaan dapat memberikan idea yang baik dan berusaha untuk memperbaiki keadaan rakyat, maka rakyat akan menilai kinerja kerajaan secara adil.

Rafizi juga menekankan bahawa dia tidak boleh terus bermain dengan politik dan bertikam lidah dengan pembangkang mengenai isu ‘Raja Formula’ kerana ia akan menghambat tugas kerajaan untuk memperbaiki keadaan rakyat.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Not A Man’s Dream Hina Islam

Read Next

Ugutan Terhadap Kamal Adli di Media Sosial Turut Disiasat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.