The Malaysia Post

Not A Man’s Dream Hina Islam

Belakangan ini, jenama pakaian Not A Man’s Dream di Australia telah mencipta kontroversi kerana menghina Islam dengan mencetak kalimah Allah pada pakaian mereka. Video pakaian tersebut diperagakan di Festival Fesyen Melbourne dan telah tular di media sosial.

Pakaian tersebut mempamerkan dua reka bentuk pakaian, di mana seorang model memakai ‘jumpsuit’ tanpa lengan dalam fabrik lut sinar dipenuhi tulisan Arab, iaitu kalimah Allah. Rekaan tersebut juga menyerupai pakaian wanita Muslim dengan bahagian leher dan kepala model berkenaan turut ditutup dengan fabrik yang sama.

TikToker marahkan Not A Man’s Dream

Pemilik akuan Tiktok yang dikenali sebagai Mona Khalifa telah meluahkan rasa marah terhadap tindakan tersebut kerana seolah-olah sengaja menghina Islam. Menurut Mona Khalifa, rekaan tersebut secara terang-terangan tidak menghormati Islam dan Kristian Arab yang menggunakan perkataan Arab untuk Tuhan.

Setelah mendapat perhatian pelbagai agama, Festival Fesyen Melbourne dan pereka fesyen tersebut telah mengeluarkan permohonan maaf secara terbuka serta menyatakan tidak berniat untuk tidak menghormati sesiapa.

Namun, tindakan jenama pakaian Not A Man’s Dream masih dianggap tidak bertanggungjawab dan tidak sensitif terhadap agama. Penghinaan terhadap agama dan kepercayaan seseorang tidak akan diterima oleh masyarakat, dan tindakan seperti ini patut dielakkan di masa depan.

Tindakan udang-undang terhadap penghinaan agama

Di samping itu, beberapa negara seperti Malaysia dan Indonesia telah mengambil tindakan undang-undang terhadap tindakan penghinaan terhadap agama. Di Malaysia, Undang-Undang Pencegahan Penghinaan dan Penodaan Agama telah diperkenalkan pada tahun 1988 untuk melindungi agama dan kepercayaan rakyat Malaysia.

Di Indonesia, tindakan penghinaan terhadap agama dianggap sebagai pelanggaran hukum dan dapat dikenakan hukuman penjara dan/atau denda. Hal ini menunjukkan bahawa tindakan penghinaan terhadap agama dan kepercayaan orang lain adalah suatu hal yang sangat serius dan tidak dapat diterima.

Dalam era globalisasi dan teknologi maklumat yang pesat, warga dunia perlu lebih peka terhadap kepelbagaian budaya dan agama. Masing-masing perlu menghormati perbezaan tersebut dan berusaha untuk memahami dan menghargai kepercayaan orang lain. Ini membuktikan nilai sikap sopan dan menghormati orang lain menjadi asas dalam keharmonian dunia.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Ubah Fokus Awal, Tak Perlu Belajar Minggu Pertama Sekolah

Read Next

Rafizi Tak Peduli Sindiran ‘Raja Formula’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.