The Malaysia Post

Rafizi Ramli Nafi PKR Tawar PAS Untuk Sertai Kerajaan Perpaduan

Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli, menepis dakwaan yang dibuat Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang, bahawa PKR membuat tawaran kepada PAS untuk bergabung dengan Kerajaan Perpaduan. Rafizi Ramli menyatakan bahawa dia tidak pernah mendengar tentang tawaran tersebut, meskipun dia terlibat secara langsung dalam pembentukan pemerintahan setelah Pemilihan Umum ke-15.

Tiada Tawaran untuk PAS Sertai Gabungan

Rafizi Ramli menjelaskan bahwa dia adalah salah satu dari tiga individu dalam PKR yang terlibat dalam perundingan pembentukan Kerajaan Perpaduan, bersama dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Dia menyatakan bahawa sejak awal keterlibatannya dalam pembentukan Kerajaan Perpaduan, dia tidak mengetahui apa-apa mengenai tawaran tersebut, kecuali jika ada orang lain yang telah membuat tawaran tersebut.

Rafizi Ramli mengungkapkan pendapatnya kepada wartawan setelah menghadiri sesi penglibatan tentang Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12) di Majlis Bandaraya Iskandar Puteri hari ini.

Baca lagi | Ahli Parlimen Pakatan Harapan Selar Ahli Parlimen Perikatan Nasional Kuala Langat Isu Bunuh Diri

PAS Sahkan Terdapat Kemasukan Ahli dalam Parti

Sebelum itu, PAS mengalami peningkatan jumlah ahli bekas Umno yang menyertai parti tersebut, dan dikatakan akan ada lebih banyak individu yang menyertai dalam waktu dekat.

Tan Sri Abdul Hadi Awang, Presiden PAS, menyatakan bahawa beberapa bekas pemimpin Umno, termasuk Ismail Muttalib dan Shahidan Kassim, telah bergabung dengan PAS.

Meskipun beberapa dari mereka masih terikat oleh Akta Pindah Parti, Hadi Awang berkata mereka secara praktikal sudah menjadi ahli PAS.

Sementara itu, Hadi Awang belum memberikan kepastian mengenai permohonan Tan Sri Annuar Musa, bekas pemimpin kanan Umno, untuk menyertai PAS. Hadi Awang mengatakan akan ada pengumuman mengenai perkara tersebut, dan menegaskan bahawa bukan hanya Annuar Musa yang bergabung dengan PAS.

Hadi Awang Kritik Gabungan UMNO Bersama DAP

Hadi Awang mengkritik perkongsian antara Umno dan DAP untuk pilihan raya negeri yang akan datang.

Beliau menyatakan bahawa perkongsian tersebut adalah kesilapan Umno dan mengklaim bahawa anggota dalam Umno sendiri tidak bersetuju dengan langkah tersebut.

Hadi Awang berpendapat bahawa perkongsian tersebut lebih merupakan usaha untuk menyelamatkan diri dan mendapatkan jawatan menteri daripada memenuhi misi Umno yang sepatutnya, iaitu menegakkan Islam dan mempertahankan kaum dan negara.

Beliau juga menegaskan bahawa Umno telah menyimpang dari perlembagaannya dan tidak dapat sepenuhnya bekerjasama dengan DAP.

Haji Hadi menyatakan bahawa mereka pernah memiliki persamaan pendapat dengan DAP, tetapi DAP telah melampau dengan menentang pelaksanaan undang-undang Islam, yang menurutnya hanya diperuntukkan bagi orang Islam.

Baca lagi | Bekas Bersatu Veep Mohd Rafiq Menyertai Semula Umno, selepas Pemilihan Parti

DAP Masuk Campur Hal Umat Islam

Menurut Haji Hadi, DAP campur tangan dalam hal ini, sedangkan Perlembagaan menyatakan bahawa undang-undang Islam tidak boleh dikuatkuasakan ke atas orang bukan Islam.

PAS dan DAP pertama kali bekerjasama pada tahun 1998 sebagai sebahagian daripada gabungan Barisan Alternatif, yang kemudian dibubarkan pada tahun 2004.

Kemudian, PAS bergabung dengan DAP sebagai sebahagian daripada Pakatan Rakyat pada tahun 2008, tetapi gabungan itu berakhir pada tahun 2015 setelah DAP menyatakan bahawa gabungan tersebut “mati” kerana perbezaan dengan PAS yang tidak dapat dipadamkan oleh pihak Islam.

Read Previous

Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un Bakal Lancar Satelit Pengintip Tentera Pertama

Read Next

Kes Pengubahan Wang Haram RM27 juta Najib Ditetapkan Pada 18 Ogos

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.