The Malaysia Post

Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un Bakal Lancar Satelit Pengintip Tentera Pertama

Kim bertemu dengan jawatankuasa yang memimpin pembangunan satelit pada hari Selasa sebelum melihat satelit itu, lapor Korean Central News Agency (KCNA) yang dijalankan negara. Menurut laporan tersebut, Kim mengatakan pelancaran berjaya satelit pengintip ketenteraan adalah “keperluan mendesak dari persekitaran keselamatan semasa negara”.

Baca lagi | Korea Utara mungkin Membakar ICBM pada Sudut Biasa, Menjalankan Ujian Nuklear

Tiada Maklumat Lanjut Mengenai Pelancaran Tersebut Diperoleh

KCNA tidak memberikan sebarang maklumat mengenai bila pelancaran itu mungkin berlaku. Pada bulan lalu, Pemimpin Korea Utara memberikan lampu hijau apabila pembinaan satelit telah diumumkan siap.

Pengumuman itu datang kira-kira seminggu selepas Pyongyang menguji apa yang dikatakan sebagai peluru berpendar peluru antarabenua baru, menandakan kemajuan penting untuk program senjata yang dilarang.

Penganalisis telah berkata bahawa terdapat pertindihan teknologi yang signifikan antara pembangunan peluru berpendar peluru antara benua dan keupayaan pelancaran angkasa.

Menurut KCNA Pada hari Selasa, setelah memahami dengan terperinci berkaitan kerja jawatankuasa, beliau memeriksa satelit pengintip ketenteraan No 1, yang siap untuk dimuat setelah selesai menjalani pemeriksaan perakitan am dan ujian persekitaran angkasa akhir.

Satelit pengintip ketenteraan adalah salah satu projek pertahanan utama yang diutarakan oleh Kim dalam rancangan 2021 untuk memodenkan dan memajukan kecanggihan ketenteraan negara.

Baca lagi | Korea Tawar Elaun RM2,216 Kepada Belia Kesepian

Aktiviti Pelancaran Sedang Giat Dijalankan

Pada Disember 2022, Korea Utara mengatakan ia telah menjalankan “ujian peringkat akhir penting” untuk pembangunan satelit pengintip, yang dikatakannya akan selesai pada bulan April tahun ini.

Pada masa itu, pakar-pakar di Korea Selatan segera mempertikaikan keputusan tersebut, dengan mengatakan bahawa kualiti imej hitam putih yang dikeluarkan oleh Korea Utara – yang didakwa diambil dari satelit – adalah lemah.

38 North, projek pemantauan Korea Utara yang berpusat di Amerika Syarikat, berkata awal minggu ini bahawa imej satelit menunjukkan aktiviti di kawasan landasan pelancaran Sohae Satellite Launching Station Korea Utara telah berjalan semula selepas rehat hampir enam bulan.

Tetapi ia menambah bahawa banyak lagi kerja yang perlu dilakukan agar tapak itu dapat menangani pelancaran satelit.

Amerika Syarikat dan Korea Selatan telah meningkatkan kerjasama keselamatan di tengah-tengah perkembangan program senjata Korea Utara, menganjurkan latihan ketenteraan bersama dengan jet kebal dan pembom canggih.

Korea Utara melihat latihan seumpama itu sebagai latihan untuk serangan dan mengatakan program senjata sendiri adalah perlu untuk pertahanannya.

Read Previous

Lulus Temuduga Dengan 9 Cara Paling Mudah Ini!

Read Next

Rafizi Ramli Nafi PKR Tawar PAS Untuk Sertai Kerajaan Perpaduan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.