The Malaysia Post

Korea Utara mungkin Membakar ICBM pada Sudut Biasa, Menjalankan Ujian Nuklear

Ujian-tembakan peluru berpandu balistik antara benua

Korea Utara boleh menguji peluru berpandu balistik antara benua pada trajektori yang lebih rendah dan lebih panjang dan menjalankan ujian nuklear ketujuhnya tahun ini untuk menyempurnakan keupayaan senjatanya, kata ahli parlimen Korea Selatan hari ini, memetik pegawai perisikan.

Negara terpencil itu setakat ini menjalankan ujian ICBM hanya pada trajektori yang tinggi, tetapi telah memperoleh keupayaan untuk melancarkannya pada sudut biasa, membolehkan mereka terbang lebih jauh, kata penggubal undang-undang selepas taklimat oleh Perkhidmatan Perisikan Kebangsaan (NIS) Seoul.

Korea Utara mungkin menjalankan ujian ICBM pada trajektori biasa untuk menekan Amerika Syarikat, yang telah menjalankan latihan ketenteraan di rantau itu baru-baru ini dan merancang lebih banyak latihan besar dalam beberapa bulan akan datang, tambah mereka.

Korea Utara melancarkan ICBM pada hari Sabtu dan dua lagi peluru berpandu balistik jarak dekat pada hari Isnin, dengan kakak pemimpin yang berkuasa Kim Jong-un mengancam untuk menggunakan Pasifik sebagai “jarak tembak” bergantung pada tingkah laku AS.

“ICBM belum dilancarkan pada sudut biasa setakat ini, tetapi Korea Utara mempunyai semua keupayaan dan nampaknya sedang menyediakan garis masa untuk meningkatkan kesan tekanan ke atas Amerika Syarikat,” Yoo Sang-bum, ahli jawatankuasa perisikan parlimen , kepada pemberita selepas taklimat itu.

Baca Lagi | Pengitar Semula Plastik Malaysia Meluahkan Kebimbangan terhadap Skim Subsidi Elektrik yang Dikaji

Baca Lagi | Pembuat Kasut Vietnam untuk Nike, Adidas Potong 6,000 Pekerjaan

Ujian Nuklear Pertama Sejak 2017

Korea Utara juga berkemungkinan akan menjalankan ujian nuklear pertamanya sejak 2017 dan melancarkan satelit pengintip tahun ini sejajar dengan amarannya sebelum ini tetapi ia masih belum menguasai teknologi untuk melengkapkan berbilang pelancar roket dengan peranti atom, kata Yoo.

“Ada kemungkinan untuk ujian ketujuh yang penting untuk melengkapkan pengecilan dan peringanan berat bom nuklear,” katanya.

Youn Kun-young, seorang lagi ahli jawatankuasa itu, berkata Korea Utara mungkin juga membangunkan ICBM berasaskan bahan api pepejal tahun ini, dan mengesahkan laporan kementerian pertahanan bahawa belon pengintip China tidak memasuki ruang udara Korea Selatan.

Read Previous

Pembuat Kasut Vietnam untuk Nike, Adidas Potong 6,000 Pekerjaan

Read Next

Tanda-tanda Akhir Zaman

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.