The Malaysia Post

Zelensky menuduh Rusia ‘keganasan nuklear’ selepas serangan loji

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky menuduh Moscow pada Jumaat menggunakan “keganasan nuklear” dan mahu “mengulangi” bencana Chernobyl selepas dia berkata tentera Rusia menyerang loji kuasa nuklear.

Dia memohon pemimpin dunia untuk bangun dan menghalang Eropah daripada “mati akibat bencana nuklear” selepas loji terbesar di benua itu terbakar selepas ia dibedil.

“Tiada negara selain Rusia yang pernah menembak unit kuasa nuklear,” katanya dalam mesej video yang dikeluarkan oleh pejabatnya. “Ini adalah kali pertama dalam sejarah kita. Dalam sejarah umat manusia. Negara pengganas kini menggunakan keganasan nuklear.” 

Stesen di Zaporizhzhia, sebuah bandar perindustrian di tenggara, membekalkan anggaran 40 peratus kuasa nuklear negara dan, menurut Zelensky, menempatkan enam daripada 15 reaktor Ukraine.

Menurut Kyiv, kebakaran bermula selepas tentera Rusia melepaskan tembakan ke arah kemudahan itu.

“Ini adalah kereta kebal yang dilengkapi dengan pengimejan terma, jadi mereka tahu di mana mereka merakam,” kata Zelensky.

Tetapi peralatan “penting” di stesen itu tidak terjejas dan tahap radiasi adalah normal, pegawai tempatan memberitahu badan pemerhati atom PBB.

Kemudahan nuklear Ukraine telah menjadi titik kebimbangan utama selepas tentera Rusia menyerang negara itu minggu lalu dan mula membedil bandar dengan peluru dan peluru berpandu.

“Jika berlaku letupan, ia adalah pengakhiran segala-galanya. Penghujung Eropah,” kata Zelensky. “Hanya tindakan Eropah segera yang boleh menghentikan tentera Rusia.”

Ukraine dan Barat melahirkan kemarahan semalam selepas loji kuasa atom terbesar Eropah diserang dan dirampas oleh tentera Rusia yang menyerang, yang terus menyerang bandar-bandar utama.

Enam reaktor di Zaporizhzhia, yang boleh menggerakkan empat juta rumah, kelihatan tidak rosak akibat pertempuran dan kebakaran yang berlaku di kemudahan latihan.

Tetapi Ukraine menuduh Kremlin sebagai “keganasan nuklear,” dan utusan AS ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Linda Thomas-Greenfield berkata serangan itu “sangat melulu dan berbahaya”.

Duta Besar PBB Moscow berkata tuduhan bahawa tentera Rusia telah membedil kilang itu hanyalah sebahagian daripada “kempen pembohongan yang tidak pernah berlaku sebelum ini”.

Ukraine berkata beribu-ribu orang awam telah terkorban sejak tentera Presiden Vladimir Putin menyerang pada malam 24 Februari, kononnya untuk memadamkan ancaman “Nazi” yang berhaluan Barat di sempadannya.

Di hospital Kyiv, askar yang cedera memberitahu AFP tentang pertempuran sengit mereka menentang kemaraan Rusia di ibu negara, dan berikrar untuk kembali ke barisan hadapan.

“Kami sedang meninjau dan terserempak dengan kolum musuh yang telah membuat penembusan,” kata Motyka, 29, yang terkena serpihan di sebelah kanannya.

“Kami memerangi mereka dan membunuh tentera mereka dengan berjalan kaki, tetapi mereka menyiram kami dengan api mortar.”

Semalam peluru berpandu dan serangan bom ke atas bandar diteruskan, kata tentera Ukraine di Facebook, sambil menambah bahawa tumpuan utama tentera Rusia adalah untuk mengepung Kyiv.

Ia menambah bahawa artileri Rusia dan sistem roket pelancar berbilang menyerang bangunan dan infrastruktur kediaman.

Baca Lagi | Zelensky menuduh Rusia ‘keganasan nuklear’ selepas serangan loji

Presiden Volodymyr Zelensky berkata serangan di loji nuklear itu “boleh menghentikan cerita, sejarah Ukraine, sejarah Eropah.”

“Komander kereta kebal Rusia tahu apa yang mereka tembak,” dakwanya, sambil menambah: “Negara pengganas kini menggunakan keganasan nuklear.”

Read Previous

Dr Mahathir: Najib ‘bodoh’ kerana mendakwa Putrajaya tidak membayar hutang 1MDB

Read Next

Rusia menyekat Facebook

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.