The Malaysia Post

Dr Mahathir: Najib ‘bodoh’ kerana mendakwa Putrajaya tidak membayar hutang 1MDB

Datuk Seri Najib Razak adalah “idiot” kerana mendakwa Putrajaya masih belum membayar “satu sen” hutang pokok 1Malaysia Development Berhad (1MDB), kata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini.

Sambil meluahkan “kejijikan” dengan kenyataan Najib di Parlimen semalam, Dr Mahathir menonjolkan sikap Najib yang “tidak tahu malu” terhadap kesalahan yang dilakukan selepas hukuman dan sabitannya oleh Mahkamah Tinggi.

“Saya muak dengan kenyataan Najib di Dewan Rakyat yang mendakwa kerajaan tidak membayar apa-apa untuk hutang 1MDB.

“Eee bodohnya (bodohnya). Tidak perlu bayar hutang, ini Najib.

“Najib seorang yang luar biasa. Apabila anda menjadi pencuri dan anda dijatuhi hukuman penjara 12 tahun oleh mahkamah, dia mempunyai keberanian untuk berkata, ‘Apa yang perlu dimalukan?’

“Jika ada antara kita yang tidak malu selepas melakukan perbuatan itu, maka masyarakat kita akan binasa,” katanya kepada hadirin yang hadir pada ceramahnya di Felda Ayer Hitam di sini.

Negarawan veteran itu berkata jika Najib melatah di khalayak ramai, Najib akan bertindak balas dengan malu-malu dengan cara yang tidak tahu malu juga — merujuk kepada istilah Najib yang dipopularkan “Malu apa bossku?” (Apa yang perlu dimalukan bos?).

Dr Mahathir, yang baru-baru ini diberhentikan dari Institut Jantung Negara (IJN) selepas menjalani prosedur elektif pada 9 Januari, membuat penampilan sulungnya pada kempen pilihan raya Johor sebagai pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) hari ini.

Dalam ceramahnya, Ahli Parlimen Langkawi itu menekankan kepentingan kerajaan negeri baharu bersih daripada rasuah berbanding pentadbiran Barisan Nasional (BN) “kleptokrasi” yang didakwanya masih bersekongkol dengan Najib.

Dr Mahathir was stumping for Pejuang’s Johor chief and Machap candidate, Datuk Shahruddin Md Salleh, who will be taking on former state executive councillor Datuk Onn Hafiz Ghazi (BN) as well as Sekolah Menengah Agama Arab Almasriyah headmaster Azlisham Azahar (PN) and R Sangaran (Muda).

Najib, yang telah disabitkan dengan pelbagai pertuduhan rasuah dan salah guna kuasa membabitkan dana bernilai lebih RM40 juta yang digelapkan daripada SRC International, berkata di Parlimen semalam bahawa tiada dana awam digunakan untuk membayar balik hutang pokok 1MDB.

Baca Lagi | Dr Mahathir: Najib ‘bodoh’ kerana mendakwa Putrajaya tidak membayar hutang 1MDB

Beliau berhujah bahawa kebanyakan dana untuk membayar hutang itu akan datang daripada entiti seperti Goldman Sachs, firma audit KPMG dan Deloitte, AmBank dan Jabatan Kehakiman (DoJ) AS.

Institusi ini telah memulangkan sebahagian daripada dana yang digelapkan daripada firma berjumlah RM23 bilion kepada Malaysia. SRC International adalah bekas anak syarikat 1MDB.

Kerajaan Malaysia telah membayar balik RM13.3 bilion hutang 1MDB setakat ini, dengan RM38.81 bilion masih belum dijelaskan setakat 31 Disember tahun lepas, menurut Kementerian Kewangan.

Read Previous

Tony Pua: Najib terus memperbodohkan dirinya di Parlimen

Read Next

Zelensky menuduh Rusia ‘keganasan nuklear’ selepas serangan loji

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.