The Malaysia Post

Tony Pua: Najib terus memperbodohkan dirinya di Parlimen

Datuk Seri Najib Razak hanya terus memperbodohkan dirinya dengan merayu kes 1MDBnya di Parlimen dan cuba mengalihkan kesalahan kepada kerajaan seterusnya, kata Ahli Parlimen Damansara Tony Pua.

Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP itu berkata, rancangan terbarunya dibuat semalam (3 Mac), apabila Najib mempersoalkan mengapa penggantinya tidak membayar bon 1MDB sebelum tarikh matang untuk menjimatkan kos faedah.

Beliau mendakwa kerajaan boleh menggunakan dana yang diperoleh daripada Goldman Sachs, Jabatan Kehakiman AS, Ambank, KPMG dan Deloitte untuk membayar bon 1MDB.

“Najib berpendapat bahawa menebus bon yang diniagakan dalam pasaran bon adalah seperti membayar pinjaman perumahannya dengan bank. Kecuali ia tidak, dan itulah sebabnya ia dipanggil bon, dan bukan pinjaman bank.

“Sekiranya Najib menutup mulutnya dan meminta nasihat terlebih dahulu daripada bekas jurubanknya di Goldman Sachs, mereka akan mendidiknya bahawa bukan perkara biasa bagi bon ditebus awal kerana ia cenderung memakan kos yang tinggi untuk berbuat demikian,” kata Pua dalam satu kenyataan hari ini.

Pua menambah bahawa kemungkinan kerajaan menjimatkan caj faedah melalui penebusan awal adalah tidak mungkin kerana jika kerajaan cuba memperoleh atau menebus keseluruhan terbitan bon, premium yang perlu dibayar akan meningkat lagi.

“Dari segi kewangan, satu-satunya masa yang mungkin masuk akal bagi kerajaan untuk menebus bon awal, adalah jika bon itu didagangkan pada diskaun yang sangat ketara dalam pasaran bon. Kemudian secara teorinya, kerajaan boleh cuba membeli bon di bawah nilai muka bon.

“Namun, pada hakikatnya, jika pasaran menyedari bahawa kerajaan membeli balik bon dalam pasaran, maka harga bon itu akan meningkat dengan ketara sekali lagi. Apapun, kemungkinan ini dipertikaikan, kerana semua bon yang dikeluarkan oleh 1MDB semuanya didagangkan pada premium kepada nilai muka hari ini,” katanya.

Pada 2 Mac, Najib berhujah di Parlimen bahawa tiada satu sen pun dana awam telah digunakan oleh kerajaan untuk membayar balik jumlah pokok hutang 1MDB.

Beliau berkata ini kerana pelbagai entiti, termasuk Goldman Sachs, firma audit KPMG dan Deloitte, AmBank dan Jabatan Kehakiman (DoJ) AS telah memulangkan dana 1MDB berjumlah RM23 bilion kepada Malaysia.

Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz semalam menyifatkan dakwaan Najib itu “tidak berasas” dengan mengatakan bahawa kerajaan persekutuan akan mula membayar hutang pokok sebaik sahaja bon yang diterbitkan oleh dana kerajaan dan anak syarikatnya matang, sekurang-kurangnya dua daripadanya menjelang Mei tahun ini. Pembayaran hutang akan terus dibayar sehingga 2039.

Setiausaha Agung DAP dan bekas menteri kewangan Lim Guan Eng juga sebelum ini berkata kerajaan telah membayar balik RM13.3 bilion hutang 1MDB setakat ini.

Beliau kemudian mengulangi semalam sekali lagi bahawa tiada satu sen pun daripada pembayar cukai digunakan oleh kerajaan untuk membayar balik jumlah pokok hutang 1MDB, walaupun dipertikaikan oleh menteri kewangan semasa dan bekas.

Baca Lagi | Tony Pua: Najib terus memperbodohkan dirinya di Parlimen

Najib berkata sebahagian daripada pinjaman itu sebaliknya telah dibayar dengan menjual aset 1MDB sendiri, termasuk syarikat pengeluar tenaga bebas (IPP) bernilai RM10 bilion dan sebidang tanah di Pulau Pinang bernilai RM2.6 bilion.

Read Previous

Kit Siang berkata Tony Pua terlebih bercakap di dewan sekolah Johor

Read Next

Dr Mahathir: Najib ‘bodoh’ kerana mendakwa Putrajaya tidak membayar hutang 1MDB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.