The Malaysia Post

Rusia menyekat Facebook

Rusia semalam menyekat Facebook, mengekang Twitter dan bergerak untuk mengenakan hukuman penjara yang keras atas “berita palsu” mengenai tenteranya ketika Moscow berusaha untuk memadamkan perbezaan pendapat mengenai pencerobohannya ke atas Ukraine

Facebook gergasi media sosial telah disekat atas tuduhan “diskriminasi” terhadap saluran berita milik negara Rusia, menurut pengawal selia media Roskomnadzor, sambil menambah akses Twitter juga “terhad”.

“Tidak lama lagi berjuta-juta rakyat Rusia biasa akan mendapati diri mereka terputus daripada maklumat yang boleh dipercayai… dan didiamkan daripada bercakap,” kata Nick Clegg, presiden hal ehwal global di Meta induk Facebook.

Twitter, yang melaporkan minggu lalu bahawa perkhidmatannya dihadkan untuk sesetengah orang di Rusia, memberitahu AFP bahawa platform itu tidak melihat apa-apa yang menunjukkan sekatan.

Berita itu datang ketika Presiden Rusia Vladimir Putin menandatangani undang-undang rang undang-undang yang memperkenalkan hukuman penjara sehingga 15 tahun kerana menerbitkan “berita palsu” mengenai tentera Rusia.

Dewan rendah Rusia berkata dalam satu kenyataan bahawa jika berita palsu “membawa kepada akibat yang serius, (perundangan) mengancam pemenjaraan sehingga 15 tahun”.

Pindaan juga diluluskan kepada denda atau penjara orang yang meminta sekatan terhadap Rusia.

BBC, yang mempunyai biro besar di Moscow dan mengendalikan laman web berita berbahasa Rusia, bertindak balas dengan mengumumkan penghentian operasinya di Rusia.

“Undang-undang ini nampaknya menjenayahkan proses kewartawanan bebas,” kata Ketua Pengarah BBC Tim Davie dalam satu kenyataan.

Bloomberg News juga berkata ia menggantung kerja wartawannya di Rusia. Dan CNN berkata ia akan menghentikan penyiaran di Rusia.

Dua cawangan Rusia, akhbar pemenang Hadiah Nobel Novaya Gazeta dan laman web berita perniagaan The Bell, berkata pada hari Jumaat mereka akan berhenti melaporkan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine untuk melindungi wartawan mereka.

Tahun lalu telah menyaksikan tindakan keras yang tidak pernah berlaku sebelum ini terhadap suara-suara bebas dan kritikal di Rusia yang telah dipergiatkan sejak pencerobohan itu.

Badan pemerhati media Rusia berkata pada hari Jumaat bahawa ia telah menyekat akses kepada BBC dan laman web media bebas lain, seterusnya mengetatkan kawalan ke atas internet.

Media asing dihadkan

Laman web berita bebas Meduza, penyiar Jerman Deutsche Welle, dan laman web berbahasa Rusia Radio Free Europe/Radio Liberty yang dibiayai AS, Svoboda, adalah “terhad”, kata Roskomnadzor, berikutan permintaan daripada pihak pendakwa.

Valery Fadeyev, ketua majlis hak asasi manusia Kremlin, menuduh media Barat berada di belakang “aliran besar maklumat palsu yang datang dari Ukraine” dan berkata majlis itu telah menubuhkan projek untuk menghentikannya.

Pencerobohan Rusia telah meragut ratusan nyawa, lebih sejuta orang kehilangan tempat tinggal dan mendorong dakwaan jenayah perang.

Baca Lagi | Rusia menyekat Facebook

Rumah Putih berkata Amerika Syarikat “sangat prihatin” tentang sekatan Facebook dan secara lebih meluas mengenai serangan terhadap kebebasan bersuara di Rusia.

“Ini adalah corak ini tidak semestinya pendekatan baru yang telah mereka ambil,” kata setiausaha akhbar White House Jen Psaki. “Sudah tentu kami amat prihatin tentang perkara ini dan bimbang tentang ancaman terhadap kebebasan bersuara di negara ini.”

Read Previous

Zelensky menuduh Rusia ‘keganasan nuklear’ selepas serangan loji

Read Next

Rusia untuk merayu ke mahkamah sukan terhadap larangan Piala Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.