The Malaysia Post

Pengitar Semula Plastik Malaysia Meluahkan Kebimbangan terhadap Skim Subsidi Elektrik yang Dikaji

Persatuan Pengitar Semula Plastik Malaysia

Persatuan Pengitar Semula Plastik Malaysia (MPRA) menyuarakan kebimbangannya terhadap potensi kesan skim subsidi elektrik yang disemak semula terhadap industri.

Setiausaha Agungnya Datuk Johnson Yoon berkata pengumuman Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC) itu akan memberi kesan negatif kepada pengitar semula plastik dan memberi kesan ke atas pengguna tempatan.

“Walaupun kami memahami rasional skim subsidi yang disasarkan, kami amat prihatin dengan kesan kenaikan kos elektrik yang drastik kerana ia bukan sahaja memberi kesan negatif kepada pengitar semula plastik, malah kenaikan itu akan memberi kesan ke atas. yang akan mengalir kepada pengguna tempatan sebagai peningkatan dalam kos barangan dan perkhidmatan, dan menjejaskan eksport.

“Kos elektrik membentuk sebahagian besar daripada kos pengilangan kitar semula plastik, antara 25 peratus hingga 30 peratus, bergantung kepada jenis proses pengeluaran,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Skim yang disemak itu tidak akan menaikkan surcaj tarif elektrik ke atas pengguna domestik dan voltan rendah bukan domestik, tetapi pengguna industri voltan sederhana dan berat perlu membayar surcaj 20 sen setiap kilowatt jam (kWj) dari 1 Januari hingga 30 Jun tahun ini .

Yoon berkata MPRA merayu kepada kerajaan untuk kadar surcaj yang lebih beransur-ansur untuk meringankan beberapa beban kos kepada pengguna industri dan pengguna.

Beliau menambah bahawa industri kitar semula plastik sangat kompetitif, dan kebanyakan pengilang kitar semula plastik perusahaan kecil dan sederhana (PKS) beroperasi pada margin keuntungan bersih antara 3 peratus dan lima peratus daripada hasil mereka.

Baca Lagi | Wan Saiful, Sanggup Lepas Jawatan Ketua Info Bersatu Selepas Tuduhan Rasuah

Baca Lagi | SPRM Tolak Dakwaan Ia Tawar Wan Saiful RM10 juta untuk Membalikkan Muhyiddin

Kenaikan Kos yang Drastik

Beliau berkata kenaikan kos yang begitu drastik akan menghapuskan margin pengeluar ini.

Surcaj elektrik 20 sen setiap kilowatt jam (kWj) atau kira-kira 44 peratus kenaikan tarif elektrik akan membawa kepada peningkatan bersih antara 14 peratus dan 18 peratus dalam kos pembuatan damar kitar semula plastik.

“Oleh itu, pengilang kitar semula plastik tidak akan mempunyai alternatif selain menyalurkan sebahagian daripada kenaikan kos kepada pengguna akhir.

“Ini akan memberi kesan buruk kepada pengguna tempatan di Malaysia dan juga akan menjejaskan eksport kerana lonjakan mendadak dalam kos akan menyebabkan produk kitar semula plastik Malaysia kurang berdaya saing dalam pasaran global,” katanya.

Proses pembuatan untuk kitar semula plastik melibatkan pencairan sisa plastik dan sekerap, yang mana penggunaan elektrik adalah tinggi.

Yoon menambah bahawa syarikat kitar semula plastik PKS terjejas kerana mereka berada di bawah kategori voltan sederhana disebabkan tahap penggunaan kuasa.

“Ini bertentangan dengan persepsi bahawa syarikat PKS tidak terjejas dengan kenaikan surcaj,” katanya sambil menambah resin plastik kitar semula digunakan dalam banyak sektor elektrik, elektronik dan automotif.

Bahan kitar semula juga digunakan untuk inisiatif ekonomi bulat di mana pemilik jenama mempertimbangkan untuk memasukkan bahan kitar semula dalam produk mereka untuk memenuhi komitmen global terhadap ekonomi pekeliling.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

SPRM Tolak Dakwaan Ia Tawar Wan Saiful RM10 juta untuk Membalikkan Muhyiddin

Read Next

Pembuat Kasut Vietnam untuk Nike, Adidas Potong 6,000 Pekerjaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.