The Malaysia Post

Malaysia jatuh satu takuk dalam ranking demokrasi global, masih berjenama ‘demokrasi cacat’

Unit Perisikan Ekonomi 2022

Malaysia jatuh satu tempat dalam indeks demokrasi Unit Perisikan Ekonomi 2022 yang dikeluarkan semalam, menduduki tempat ke-40 di seluruh dunia dan mencatat antara yang paling teruk untuk kebebasan awam.

Kedudukan itu menjadikan negara Asia Tenggara dengan 32 juta penduduk sebagai “demokrasi yang cacat” walaupun ia mendapat markah yang baik untuk proses pilihan raya dan penilaian pluralisme, menurut bahagian penyelidikan dan analisis majalah kewangan The Economist yang berpangkalan di London.

“Maklumlah, semua mata tertumpu kepada Ukraine dan perjuangannya untuk menentukan nasib sendiri. Walau bagaimanapun, rantau Asia juga tertakluk kepada tuntutan wilayah yang bercanggah dan titik kilat geopolitik.

“Cabaran bagi negara-negara di rantau ini ialah bagaimana untuk mengemudi ancaman lama dan baharu terhadap kedaulatan dan mengekalkan demokrasi yang berdaya tahan dalam jangka panjang,” kata editor laporan itu Joan Hoey dalam kenyataan akhbar yang disertakan.

Dalam kurungan “demokrasi yang cacat”, Malaysia menduduki tangga ke-16, di bawah negara-negara seperti Israel, Botswana, Malta dan Itali antara lain.

EIU memberikan status “demokrasi penuh” kepada negara yang mendapat markah 8 dan ke atas, manakala negara antara 7.99 hingga 5.99 sebagai “demokrasi yang cacat”.

Negara yang mendapat markah antara 5.99 hingga 3.96 adalah apa yang agensi itu sebut sebagai “rejim hibrid”, kerajaan yang bersifat autoritarian sempadan.

Indeks itu menjaringkan negara menggunakan lima penanda aras yang melihat sejauh mana pilihan raya yang adil dan majmuk, fungsi kerajaan, penyertaan politik, budaya politik dan kebebasan sivil.

Malaysia mendapat markah 9.58 untuk penanda aras pertama tetapi mendapat markah rendah 5.59 untuk kebebasan awam. Ia cukup baik dari segi fungsi kerajaan, menjaringkan 7.86 untuk mengalahkan negara seperti Amerika Syarikat dan Itali.

Penyertaan politik di negara ini juga agak baik walaupun masih jauh di bawah AS dan Israel, pada 7.22. AS dan Israel, sekutu rapat, menjaringkan gol dalam kelompok lapan tertinggi.

Baca Lagi | Hon Jian Hampir Pasti Menjadi Rakan Kongsi Baharu Sze Fei

Baca Lagi | MB berkata pembersihan tanah di Taman Negeri Selangor dikaitkan dengan pemaju ECRL, dilakukan ‘tanpa kelulusan’

Di peringkat serantau, Malaysia menduduki tempat ke-6

Hanya lima negara di rantau Asia-Australia dianggap sebagai negara demokrasi penuh berdasarkan skor indeks EIU: New Zealand, Australia, Jepun, Korea Selatan dan Taiwan.

New Zealand juga menduduki tempat kedua secara global, mendapat markah sempurna untuk tiga penanda aras — keadilan dan pluralisme pilihan raya, penyertaan politik dan kebebasan sivil.

“Skor serantau Asia dan Australasia dalam Indeks Demokrasi berada pada 5.46 pada 2022, tidak berubah daripada tahun sebelumnya. Ini menghentikan trend kemerosotan dalam kualiti tadbir urus dan kebebasan awam yang bermula pada 2020, apabila bermulanya pandemik covid-19 mengakibatkan sekatan luas terhadap kebebasan awam di seluruh rantau ini,” kata unit itu dalam laporannya.

“Bagaimanapun, kemerosotan bermula sebelum wabak, dengan skor rantau ini telah menurun secara berterusan sejak kemuncaknya pada 2014-15. Skor rantau ini kini hampir kembali ke paras terendah 2006 (5.44).

Namun, merentasi semua kategori indeks, rantau ini merekodkan keuntungan terbesar untuk kebebasan awam, dengan peningkatan 0.11 mata, terutamanya akibat penarikan sebahagian besar sekatan yang diperkenalkan pada kemuncak pandemik covid-19. .

Rantau itu juga meningkatkan purata skor untuk penyertaan politik, kerana rakyat di beberapa negara, terutamanya China, Mongolia, Sri Lanka dan Thailand menunjukkan kesediaan dan kecenderungan yang lebih besar untuk menganjurkan dan mengambil bahagian dalam demonstrasi dan protes awam, kata EIU.

Ini berlaku apabila purata skor global dalam indeks meningkat daripada 5.28 pada 2021 kepada 5.29, apabila penarikan sekatan pandemik meningkatkan skor di banyak negara.

Di sebalik pindaan kepada undang-undang yang sebelum ini mengekang kebebasan bersuara, pihak berkuasa Malaysia terus membanteras protes aman dan menggunakan undang-undang seperti Akta Hasutan untuk menyiasat kritikan terhadap kerajaan. Kumpulan hak asasi manusia berkata pentadbiran terdahulu menunjukkan sedikit kesanggupan untuk memansuhkan undang-undang zalim walaupun berjanji untuk meningkatkan kebebasan awam.

Malaysia just held its 15th general election at the end of last year, with the current coalition government of Pakatan Harapan, Barisan Nasional, Gabungan Parti Sarawak and Gabungan Rakyat Sabah led by Prime Minister Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Read Previous

MB berkata pembersihan tanah di Taman Negeri Selangor dikaitkan dengan pemaju ECRL, dilakukan ‘tanpa kelulusan’

Read Next

Apakah itu Chat GPT? Dan Bagaimana Cara Menggunakannya?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.