The Malaysia Post

Kumpulan Penasihat Malaysia Menolak Asean untuk Melindungi Pelarian Myanmar Kini

Mengusir Pelarian Myanmar dan Pencari Suaka

Negara anggota Asean harus berhenti menghantar pulang pelarian dan pencari suaka Myanmar, kata Kumpulan Penasihat Malaysia mengenai Myanmar hari ini.

Pengerusinya Tan Sri Syed Hamid Albar menggesa anggota Asean mengambil langkah segera untuk melindungi mereka yang melarikan diri dari Myanmar, sama ada mereka pemegang kad UNHCR atau tidak, atas dasar kemanusiaan.

Bekas menteri Malaysia itu berkata krisis di Myanmar dijangka bertambah buruk tahun ini, dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menjangkakan 17.3 juta orang di rantau Indo-China akan memerlukan bantuan kemanusiaan.

“Menurut Pejabat PBB bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA), konflik Myanmar menyebabkan 1.5 juta orang meninggalkan rumah mereka setakat 26 Disember 2022, dengan 1.2 juta orang baru dipindahkan di dalam negara itu sejak rampasan kuasa Februari 2021, termasuk lebih 250,000 kanak-kanak,” katanya dalam satu kenyataan.

Kanak-kanak Digunakan Sebagai Perisai Manusia

Beliau berkata, sekolah dan hospital terus menjadi sasaran, dan kanak-kanak semakin terancam dengan digunakan sebagai perisai manusia.

“Kebanyakan pelarian dalaman berada di kawasan barat laut dan tenggara. Konflik itu menghalang usaha mencari penyelesaian yang tahan lama untuk pelarian dan menjadikan sebarang usaha untuk penghantaran pulang pelarian Myanmar dengan selamat, bermaruah dan sukarela, termasuk Rohingya, adalah mustahil,” katanya.

Syed Hamid menggesa Asean untuk menegaskan tekanan yang lebih kuat terhadap tentera Myanmar agar segera menghentikan keganasan terhadap rakyatnya.

Beliau berkata, pemberian bantuan kemanusiaan serta perlindungan serta-merta dan tanpa diskriminasi kepada mereka yang paling terjejas akibat konflik harus dibenarkan.

Baca Lagi | Netflix Menambah Sokongan Audio Spatial dan Lebih Banyak Muat Turun Peranti kepada Pengguna Pelan Premium

Baca Lagi | PM Anwar Sahkan Potong Elaun Pembangunan Ahli Parlimen

“Kami juga menggesa Asean untuk memasukkan krisis hak asasi manusia Rohingya dan perpindahan yang berlarutan sebagai bidang tumpuan utama dalam rangka kerja Konsensus Lima Perkara Asean,” katanya.

Sambil memuji pengumuman Pengerusi Asean mengenai pembukaan pejabat Duta Khas Asean di Myanmar, Syed Hamid berkata tindakan tegas selanjutnya perlu diambil untuk menangani krisis itu dan Asean tidak boleh sama sekali menghalalkan tentera Myanmar.

“Asean mesti mereka bentuk tanda aras yang jelas untuk pelaksanaan Konsensus Lima Perkara dan melibatkan semua pihak berkepentingan Myanmar untuk menamatkan keganasan dan memudahkan perlindungan segera mereka yang paling terjejas, termasuk wanita, kanak-kanak dan orang yang dipindahkan.

“Kami juga menggesa Negara Anggota Asean untuk mengambil sikap bersatu menentang sebarang cadangan untuk pilihan raya baharu oleh Majlis Pentadbiran Negeri (SAC), yang akan bertentangan dengan kehendak majoriti penduduk Myanmar dan hanya akan mendorong negara itu ke arah keganasan lagi,” katanya.

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Duta Khas PBB

Beliau berkata amaran yang dikeluarkan oleh Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Duta Khas PBB ke atas Myanmar mesti dipandang serius, dan Asean perlu mengambil semua langkah yang perlu untuk mengelakkan keadaan daripada meningkat dan mendatangkan kemudaratan kepada rakyat Myanmar.

“Asean tidak mampu mengecewakan rakyat Myanmar. Sudah, ketidakupayaan untuk menekan rejim Myanmar untuk menangani tragedi kemanusiaan ini menggambarkan buruk kepada Asean dan dunia,” katanya.

Read Previous

PM Anwar Sahkan Potong Elaun Pembangunan Ahli Parlimen

Read Next

Hon Jian Hampir Pasti Menjadi Rakan Kongsi Baharu Sze Fei

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.