The Malaysia Post

PM Anwar Sahkan Potong Elaun Pembangunan Ahli Parlimen

Elaun Pembangunan Ahli Parlimen

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesahkan elaun pembangunan Ahli Parlimen (AP) telah dikurangkan kepada RM1.3 juta daripada RM3.8 juta.

Anwar berkata langkah ini bertujuan untuk mengawal kewangan negara dengan lebih baik dan akan dilaksanakan secara berperingkat.

“Elaun ini adalah peruntukan pembangunan ahli Parlimen yang diselaraskan oleh Pejabat Daerah dan Tanah, dan Pegawai Kemajuan Negeri, (sedang dikurangkan) kerana kekangan ekonomi.

“Ia akan dilakukan secara berperingkat. Ini akan menjadi contoh awal, bermakna ahli Parlimen tidak kisah pemotongan itu walaupun ia bukan sumbangan peribadi tetapi adalah peruntukan pembangunan,” katanya kepada pemberita di Warung Pak Salleh di sini hari ini.

Bagaimanapun, kerajaan akan mempertimbangkan untuk melanjutkan peruntukan tambahan sekiranya terdapat keperluan mendesak di kawasan parlimen tertentu, seperti pembaikan infrastruktur, katanya.

Baca Lagi | Adakah ‘Rage Memohon’ ‘Berhenti Tenang’ Baharu?

Baca Lagi | Netflix Menambah Sokongan Audio Spatial dan Lebih Banyak Muat Turun Peranti kepada Pengguna Pelan Premium

Penyokong Kerajaan

Laporan media menyatakan peruntukan kawasan pilihan raya untuk ahli parlimen pelapis kerajaan tahun ini telah dikurangkan lebih 65 peratus, daripada RM3.8 juta kepada RM1.3 juta.

Menurut laporan, jumlah itu terdiri daripada geran langsung RM1 juta dan RM300,000 lagi untuk operasi pusat perkhidmatan.

Terdahulu, perdana menteri bergaul dengan rakyat dan makan rojak dan nasi goreng cina. Beliau diiringi Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan dan Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Aminuddin Harun.

“Saya mengenali masyarakat, pegawai kerajaan negeri dan pemimpin politik di Port Dickson. Tentera dan polis di sini juga memberikan kerjasama yang baik. Saya sepatutnya berada di sini lebih kerap. Gembira dapat berjumpa kawan lama, dan rasa rojak pasembur pun sedap,” kata bekas ahli parlimen Port Dickson itu.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Netflix Menambah Sokongan Audio Spatial dan Lebih Banyak Muat Turun Peranti kepada Pengguna Pelan Premium

Read Next

Kumpulan Penasihat Malaysia Menolak Asean untuk Melindungi Pelarian Myanmar Kini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.