The Malaysia Post

Bersatu Minta Pembetulan di Mahkamah Mengenai Ahli Parlimen Sabah

Bersatu akan Teruskan dengan Saman

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) will proceed with a lawsuit following Dewan Rakyat Speaker Datuk Johari Abdul’s decision on allowing four Sabah MPs to keep their parliamentary seats.

Dalam satu kenyataan hari ini, Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Johari telah menyalahtafsir undang-undang dan fakta membabitkan perkara itu.

Beliau juga mendakwa Johari telah melakukan kesilapan dengan mengisytiharkan anggota Gabungan Rakyat Sabah (GRS) kuartet Sabah pada 27 Oktober tahun lepas dan mengatakan keahlian Bersatu mereka terbatal pada hari yang sama.

“Adalah jelas Speaker Dewan Rakyat telah membuat salah tafsir berhubung Perkara 49A (3) Perlembagaan Persekutuan.

“Memandangkan kuasa mentafsir Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang terletak di mahkamah, Bersatu akan merujuk perkara ini kepada mahkamah supaya keluhuran undang-undang sentiasa terpelihara,” katanya.

Notis Bertulis Ahli Dewan Rakyat

Perkara 49A (3) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa apabila Speaker menerima notis bertulis daripada ahli Dewan Rakyat mengenai berlakunya kekosongan santai di kalangan ahli, Speaker hendaklah menetapkan bahawa terdapat kekosongan itu dan memberitahu Suruhanjaya Pilihan Raya. dalam tempoh 21 hari dari tarikh dia menerima notis bertulis itu.

The four MPs were Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Armizan Mohd Ali (Papar), Deputy Tourism, Arts and Culture Minister Khairul Firdaus Akbar Khan (Batu Sapi), Datuk Matbali Musah (Sipitang) and Datuk Jonathan Yassin (Ranau).

Bekas perdana menteri itu juga berkata Johari tidak boleh menganggap GRS sebagai “parti politik berbeza” kerana Bersatu adalah salah seorang pengasas dan parti komponen.

Baca Lagi | Grab Malaysia Menaikkan Harga Tambang Setiap Minit dan Inilah Sebabnya

Baca Lagi | Hutang Negara, Liabiliti Berjumlah RM1.5t Mesti Diatasi

Muhyiddin berkata, kuartet Sabah adalah ahli Bersatu sebelum pilihan raya umum lepas (PRU15) walaupun bertanding di bawah panji GRS.

“Oleh itu, dalam kes ini, hanya ahli majlis tertinggi Bersatu boleh menentukan sama ada empat ahli Dewan Rakyat itu hilang keahlian serta-merta apabila menyertai GRS.

“Speaker Dewan Rakyat membuat keputusan berdasarkan tafsiran Fasal 10.2.3 Perlembagaan Bersatu.

“Memandangkan beliau tidak mempunyai kuasa untuk mentafsir Perlembagaan Bersatu, keputusan beliau bahawa empat anggota Dewan Rakyat tidak perlu mengosongkan kerusi adalah silap,” katanya.

Fasal 10.2.3

Perlembagaan Bersatu menyatakan bahawa ahli kehilangan keahliannya serta-merta apabila menyertai mana-mana parti politik lain.

Awal hari ini, dilaporkan empat ahli parlimen Sabah diberitahu bahawa mereka tidak perlu mengosongkan kerusi parlimen mereka.

Pada 11 Disember tahun lepas, empat ahli Parlimen itu mengumumkan bahawa mereka akan meninggalkan Bersatu untuk menubuhkan parti baharu. Mereka mendakwa telah dipilih pada pilihan raya umum November atas tiket GRS, manakala Bersatu ketika itu adalah sebahagian daripada GRS.

Bagaimanapun, selepas PRU15, pemimpin pakatan berkata mereka telah meninggalkan Bersatu. GRS, diketuai oleh Datuk Seri Hajiji Noor, kemudian sejajar dengan kerajaan yang dibentuk oleh Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Keempat-empat ahli parlimen itu duduk dalam kalangan ahli parlimen kerajaan ketika Dewan Rakyat bersidang pada 19 Disember.

Bersatu adalah parti utama dalam gabungan Perikatan Nasional (PN) Pembangkang Persekutuan, bersama rakan utamanya PAS.

Read Previous

Hutang Negara, Liabiliti Berjumlah RM1.5t Mesti Diatasi

Read Next

Angkatan Tentera Gagalkan Empat Percubaan Penggodaman pada Rangkaian Pertahanan Negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.