The Malaysia Post

Speaker Dewan Rakyat AS Pelosi mendarat di Jepun, persinggahan terakhir dalam perjalanan Asia

Speaker Dewan Rakyat AS Nancy Pelosi tiba di Jepun pada hari Khamis untuk persinggahan terakhir dalam jelajah Asianya, berikutan lawatan ke Taiwan yang menimbulkan kemarahan China.

Wartawan AFP melihat ahli politik itu turun dari pesawatnya di Pangkalan Udara Yokota di Tokyo, sebelum menyambut duta AS dan pegawai lain dengan pelukan dan berjabat tangan.

Beijing telah melancarkan latihan ketenteraan berskala besar di perairan sekitar Taiwan selepas Pelosi minggu ini menjadi pegawai tertinggi AS yang dipilih untuk menjejakkan kaki di pulau yang diperintah sendiri dalam tempoh 25 tahun.

Ahli politik berusia 82 tahun itu menafikan beberapa siri ugutan keras dari China untuk bertemu pemimpin Taiwan pada hari Rabu, dengan berkata perjalanannya “jelas dengan jelas” bahawa Amerika Syarikat tidak akan meninggalkan sekutu demokratik.

Ia adalah lawatan pertama Pelosi ke Jepun sejak 2015, dan dia tiba dari Korea Selatan di mana jadualnya termasuk lawatan ke sempadan dengan Korea Utara bersenjata nuklear.

Beliau akan bertemu Perdana Menteri Fumio Kishida untuk sarapan pagi pada hari Jumaat, kata kementerian luar Jepun, untuk membincangkan perikatan kedua-dua negara dan isu kepentingan bersama.

Pelosi juga dijadualkan membincangkan hal ehwal antarabangsa dengan speaker Dewan Perwakilan Jepun, Hiroyuki Hosoda.

Jepun, sekutu utama AS, telah membuat bantahan diplomatik dengan China berhubung latihan ketenteraan besar-besarannya mengelilingi Taiwan, yang bermula pada Khamis.

Sejurus sebelum ketibaan Pelosi, Menteri Pertahanan Nobuo Kishi berkata lima peluru berpandu balistik yang ditembakkan oleh China dipercayai telah mendarat di zon ekonomi eksklusif Jepun.

Sebahagian daripada wilayah pulau paling selatan Jepun

Okinawa adalah berhampiran dengan Taiwan, begitu juga dengan pulau-pulau kecil di tengah-tengah pertikaian yang berpanjangan antara Tokyo dan Beijing.

Presiden AS Joe Biden juga menimbulkan kemarahan Beijing dalam lawatan ke Jepun pada Mei, apabila beliau berkata tentera AS akan mempertahankan Taiwan secara ketenteraan jika China cuba menguasai pulau itu dengan kekerasan – mendorong Beijing untuk memberi amaran bahawa AS “bermain api”.

Biden dan pasukannya bertegas pada masa itu bahawa pendekatan mereka yang berusia berdekad-dekad ke Taiwan tetap ada, bagaimanapun.

Baca Lagi | Speaker Dewan Rakyat AS Pelosi mendarat di Jepun, persinggahan terakhir dalam perjalanan Asia

Ini termasuk mempersenjatai pulau demokrasi itu untuk pertahanannya sendiri sambil mengiktiraf kedaulatan undang-undang China, dan menyatakan “kekaburan strategik” sama ada tentera Amerika akan campur tangan jika China menyerang wilayah itu. — AFP

Read Previous

Telles Man United menyertai Sevilla secara pinjaman

Read Next

Pivot FashionValet kepada dUCk, LILIT disokong oleh pelabur, kata Vivy Yusof

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.