The Malaysia Post

Pivot FashionValet kepada dUCk, LILIT disokong oleh pelabur, kata Vivy Yusof

Pengasas Kumpulan FashionValet Datin Vivy Sofinas Yusof berkata keputusan untuk menutup platform runcit dalam talian dan sebaliknya memberi tumpuan kepada dua jenama dalaman dUCk dan LILIT mendapat sokongan dan sokongan pelabur.

Dalam satu kenyataan kepada Malay Mail, usahawan itu juga berkata perniagaan meningkat dua kali ganda dalam hasil berikutan pelaburan oleh firma pelaburan berkaitan kerajaan Khazanah Nasional Berhad dan Permodalan Nasional Berhad (PNB).

“Semua pelabur kami melabur dalam keseluruhan Kumpulan yang terdiri daripada platform jenama pihak ketiga, dUCk dan LILIT. Memandangkan kami mempunyai pelabur institusi, semua yang kami lakukan memerlukan kelulusan lembaga dan pelabur kami menyokong pivot kami,” katanya.

Beliau berkata kedua-dua pelabur telah melabur dalam kumpulan itu pada masa Putrajaya menggalakkan mereka menyertai syarikat baru, memetik kenyataan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

“Sejak Khazanah dan PNB melabur, perniagaan itu telah meningkat lebih daripada dua kali ganda dalam hasil, meningkatkan margin keuntungan kami dan berkembang kepada runcit luar talian. Kami telah melakukan ini walaupun dalam tempoh dua tahun Covid-19 di mana landskapnya sangat tidak stabil untuk perniagaan,” tambahnya.

Kenyataan itu, yang dikeluarkan melalui agensi perhubungan awamnya Edelman Malaysia, dibuat selepas banyak penelitian awam mengenai penutupan mengejut platform e-dagang itu.

Malay Mail mengisahkan semalam bagaimana FashionValet, yang telah mengalami kerugian besar selama bertahun-tahun, menjadi kegemaran pelabur yang termasuk dua daripada dana pelaburan terbesar negara Khazanah dan PNB.

Antara yang disenaraikan sebagai pengarah ialah naib presiden kanan pelaburan Khazanah Nurul Iman Mohd Zaman dan presiden Kumpulan Capital A (dahulunya Kumpulan AirAsia) Aireen Omar, menurut pemfailan terbarunya yang tersedia dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

Suami Vivy, Datuk Fadzarudin Shah Anuar

juga merupakan salah seorang pengarah. Kedua-dua Fadzarudin dan Vivy memegang 1,691,590 daripada jumlah saham, menjadikan mereka pemegang saham individu terbesar, menurut pemfailan SSM yang sama.

MyEG Capital Berhad diikuti dengan 423,803 jumlah saham. PNB memegang 183,785 daripada jumlah saham.

Vivy menjelaskan keputusan untuk menutup pasaran dibuat selepas “pertimbangan yang teliti, mencapai persetujuan untuk memberi tumpuan kepada portfolio berprestasi terbaik kami – jenama rumah kami”.

“Berkenaan dengan penutupan platform pasaran – penutupan platform dipercepatkan disebabkan oleh Covid – apabila banyak jenama tempatan mengurangkan perniagaan mereka, dan ini termasuk pengurangan bekalan yang masuk ke pasaran,” katanya.

Baca Lagi | Pivot FashionValet kepada dUCk, LILIT disokong oleh pelabur, kata Vivy Yusof

PNB dan Khazanah Nasional, kedua-duanya dana pelaburan kerajaan, dilaporkan telah melabur berjuta-juta ringgit pada akhir 2018 dan awal 2019 melalui pusingan pelaburan Siri Cnya.

Kedua-dua Khazanah dan PNB tidak menjawab permintaan Malay Mail untuk mendapatkan komen.

Read Previous

Speaker Dewan Rakyat AS Pelosi mendarat di Jepun, persinggahan terakhir dalam perjalanan Asia

Read Next

Laporan: Kumpulan pertama pekerja Indonesia akhirnya di Malaysia, lebih banyak dari minggu depan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.