The Malaysia Post

Laporan: Kumpulan pertama pekerja Indonesia akhirnya di Malaysia, lebih banyak dari minggu depan

Kumpulan pertama lapan pekerja Indonesia yang diambil melalui perjanjian kerajaan dengan kerajaan antara Putrajaya dan Jakarta akhirnya tiba di Malaysia Isnin lalu, menurut akhbar tempatan The Star.

Akhbar itu berkata pekerja di bawah Memorandum Persefahaman Mengenai Ketenagakerjaan dan Perlindungan Pekerja Rumah Tangga Indonesia yang ditandatangani pada 1 April lalu diproses secara manual dan bukannya dalam talian melalui Sistem Satu Saluran.

“Projek perintis menerusi Sistem Satu Saluran (OCS) akan dimulakan pada pertengahan Ogos apabila platform sudah siap.

“Tetapi kami sudah memproses permintaan secara manual menggunakan platform kedutaan,” kata Duta Besar Indonesia ke Malaysia Hermono dalam laporan yang diterbitkan hari ini.

Diplomat yang menggunakan nama satu perkataan itu memberitahu akhbar itu bahawa kumpulan seterusnya pekerja Indonesia di bawah perjanjian 1 April akan dihantar ke Pulau Pinang Isnin depan.

Bagaimanapun, beliau berkata jumlah itu masih belum disahkan.

Menurut Hermono, kira-kira 23,000 warga Indonesia telah diproses dan dijangka tiba di Malaysia untuk diambil bekerja sebagai pembantu rumah mulai bulan ini.

Kerajaan Indonesia telah melarang sementara rakyatnya daripada datang bekerja di Malaysia pada 13 Julai selepas menuduh Putrajaya tidak mematuhi perjanjian dalam perjanjian 1 April.

OCS menggantikan sistem digital sebelumnya yang digunakan untuk merekrut pekerja Indonesia untuk Malaysia yang dipanggil Sistem Pembantu Rumah Dalam Talian, yang telah dikaitkan dengan pemerdagangan manusia, buruh paksa dan penyalahgunaan pekerjaan lain.

Hermono berkata permohonan pengambilan pekerja itu kini sedang diproses secara manual oleh Kedutaan Indonesia dan berharap dapat mempercepatkan proses bagi menangani sejumlah besar permintaan sebaik sahaja OCS bermula.

Read Previous

Pivot FashionValet kepada dUCk, LILIT disokong oleh pelabur, kata Vivy Yusof

Read Next

Tinjau sekilas: Inilah yang diharapkan daripada ‘The View at 118’, dek pemerhatian tertinggi di Asia Tenggara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.