The Malaysia Post

Jelas bahawa Agong mahu Parlimen disambung semula dengan segera, kata Anwar

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengatakan bahawa harus jelas bahawa Yang di-Pertuan Agong berhasrat agar Parlimen disambung semula dengan segera.

Semasa siaran langsung hari ini, Anwar merujuk kepada kenyataan Pengawal Rumah Tangga Diraja Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, yang semalam menyatakan bahawa Agong berpendapat bahawa Parlimen adalah platform penting bagi anggota Parlimen untuk bertemu dan membincangkan isu-isu, terutama yang berkaitan dengan wabak Covid-19.

“Bagi orang yang waras, normal, mereka mengerti ini bermaksud” segera Parlimen “, kerana penyakit ini merebak dan tidak ada tanda-tanda akan mereda,” kata Anwar.

Ahli Parlimen Port Dickson itu menanggapi kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Takiyuddin Hassan, yang semalam mengatakan bahawa Agong belum menetapkan tarikh untuk Parlimen disambung semula.

Takiyuddin mengatakan ini berarti Parlimen dapat disambung semula pada bulan September atau Oktober, sesuai dengan Rancangan Pemulihan Nasional, dan masih sesuai dengan keputusan YDPA bahawa ia harus dilakukan “secepat mungkin”.

“Perdana menteri dan jabatan perdana menteri masih mahu ‘bersilat’ dan berdebat dengan cara yang paling lemah dengan mengatakan bahawa Agong tidak menetapkan tarikh,” kata Anwar, merujuk kepada seni silat Melayu “silat” yang biasanya dimulai dengan lawan saling mengusik.

“Perdana menteri nampaknya keras kepala dan keras kepala anda tidak mempunyai kesahihan, anda telah kehilangan kepercayaan, maka anda seharusnya mematuhi Perlembagaan dan perintah penasihat Agong untuk mengadakan sesi parlimen. “Sekiranya anda enggan, maka dengan cara yang baik dan terhormat, selamatkan negara, selamatkan ekonomi, dan biarkan masalah Covid-19 ditangani dengan cara yang lebih baik – oleh itu anda harus menarik diri dan melepaskan jawatan anda,” kata Anwar, merujuk kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin.

Anwar menambah bahawa ini adalah sikap Pakatan Harapan, dan bahawa dia percaya bahawa majoriti anggota Parlimen dan warganegara Malaysia bersetuju dengannya.

Baca Lagi | Putrajaya bertujuan untuk memberi vaksin kepada dua juta pekerja di bawah PIKAS menjelang September

Parlimen digantung oleh pemerintah segera setelah pengisytiharan Darurat pada 11 Januari, dan belum disambung semula.

Ucapan Anwar muncul setelah beberapa pertemuan diadakan antara Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan dilaporkan 18 pemimpin politik terkemuka, antara 9 Jun dan 15 Jun untuk membincangkan wabak, Darurat dan Parlimen penggantungan. Mesyuarat-pertemuan tersebut berakhir pada pertemuan Majlis Raja-Raja khas semalam, setelah itu Raja-Raja memutuskan bahawa Darurat tidak perlu diperpanjang melepasi 1 Ogos dan bahawa Parlimen harus dipanggil semula tidak lama lagi.

Read Previous

Bintang sukan ‘menuntut semula suara mereka’

Read Next

Pendaftaran Phantom Rela menunjukkan perlunya lebih banyak perlindungan data

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.