The Malaysia Post

Pendaftaran Phantom Rela menunjukkan perlunya lebih banyak perlindungan data

Agensi kerajaan mesti meningkatkan proses pengesahan mereka untuk mencegah kemungkinan penyalahgunaan, seperti pendaftaran rakyat Malaysia yang tidak diminta oleh Ikatan Relawan Rakyat (Rela), kata para penyokong perlindungan data peribadi dan pakar keselamatan siber.

Salah satu kaedahnya ialah menggunakan penyelesaian eKYC (Pelanggan Tahu Anda Elektronik) di mana jabatan dan agensi kerajaan memerlukan pengguna mengemukakan bukti pengenalan dokumen, kata pengarah LGMS syarikat Cybersecurity, Fong Choong Fook.

Rela sejak itu menafikan bahawa mereka secara automatik mendaftarkan rakyat Malaysia tanpa pengetahuan atau persetujuan mereka, dan menunjukkan bahawa Akta Kor Sukarelawan Malaysia (Rela) 2012 yang mengatur agensi tersebut secara khusus menyatakan bahawa mereka yang ingin bergabung dengan anggota mesti melakukannya secara bertulis.

Ia juga berjanji untuk mengkaji prosedur pendaftarannya dan berjanji akan mengambil tindakan terhadap mereka yang mungkin telah menyalahgunakan data peribadi rakyat Malaysia.

Fong mencadangkan agar Rela mengemas kini proses pendaftarannya, seperti menggunakan kaedah EKYC.

“Jadi untuk pendaftaran, Rela harus melakukan tapisan yang lebih ketat, misalnya daripada hanya menerima maklumat peribadi, mereka harus meminta perincian yang lebih baru, seperti gambar terbaru pemohon dan bukti tempat tinggal, seperti bil air,” katanya .

Baca Lagi | Jelas bahawa Agong mahu Parlimen disambung semula dengan segera, kata Anwar

Aktivis hak asasi manusia Maryam Lee mengatakan bahawa insiden Rela menunjukkan pelanggaran Akta Perlindungan Data Peribadi pada prinsipnya, dan bahawa rakyat Malaysia mempunyai hak untuk mengetahui bagaimana agensi itu menangani maklumat yang sudah ada dalam pangkalan data. “Berdasarkan fakta kes sahaja, kejadian itu melanggar prinsip utama Akta Perlindungan Data Peribadi (2010), iaitu Prinsip Umum: Warga mengetahui bahawa mereka terdaftar di Rela tanpa persetujuan mereka, Prinsip Pemberitahuan dan Pilihan: Warganegara tidak diberitahu bahawa maklumat peribadi mereka terdapat di pangkalan data Rela; Prinsip Pengekalan: Dalam pernyataan Rela, mereka menjalani “program pemutihan” pangkalan data keahlian mereka untuk membuang anggota yang luput yang mereka tetapkan sebagai anggota yang tidak aktif selama lima tahun atau lebih.

Read Previous

Jelas bahawa Agong mahu Parlimen disambung semula dengan segera, kata Anwar

Read Next

Southgate menerima pujian England selepas persembahan perlahan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.