The Malaysia Post

Putrajaya bertujuan untuk memberi vaksin kepada dua juta pekerja di bawah PIKAS menjelang September

Putrajaya bertujuan untuk memvaksinasi sekitar dua juta barisan hadapan ekonomi menjelang September, kata Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Menteri perdagangan dan industri antarabangsa mengatakan, bagaimanapun, bahawa matlamat ini bergantung pada ketersediaan vaksin Covid-19 dan tenaga kerja.

“Pada suku pertama tahun ini, terdapat sekitar 2.25 juta pekerja di sektor pembuatan di Malaysia,” katanya di pusat vaksinasi Bukit Jawi Golf Resort Covid-19 (PPV) di bawah Imunisasi Industri-Swasta Partnership Industrial Covid-19 Program (PIKAS).

Katanya, terdapat 150,000 dos yang diperuntukkan untuk pelancaran projek perintis PIKAS di Selangor, Pulau Pinang, Johor dan Sarawak.

“150,000 dos itu hanya permulaan, bekalan vaksin akan meningkat pada bulan Julai dan Ogos untuk memastikan bahawa semua pekerja kilang, tempatan dan asing, akan segera divaksinasi,” katanya.

Dia mengatakan penerimaan terhadap PIKAS telah memberangsangkan dengan lebih banyak syarikat tampil untuk memohon PPV di lokasi untuk pekerja mereka.

“Hampir 1,200 syarikat telah melamar PIKAS yang melibatkan 200,000 pekerja di peringkat nasional,” katanya.

Dia mengatakan syarikat dengan lebih daripada 1,000 pekerja digalakkan untuk menubuhkan PPV di bawah PIKAS, bergantung pada kemudahan yang ada.

“Bagi perusahaan kecil (UKM) dengan antara lima hingga 200 pekerja, mereka memiliki pilihan untuk mengirim pekerja mereka ke PPV biasa,” katanya.

PPV Bukit Jawi Golf Resort memberi vaksin kepada 480 pekerja semalam dan akan memberikan 480 dos lagi hari ini. Katanya, jumlah dos di PPV akan meningkat hingga 1,000 sehari pada hujung minggu ini dan 1,500 sehari pada akhir bulan.

Katanya, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) telah memberi jaminan bahawa bekalan vaksin akan meningkat menjelang Julai dan Ogos.

“Keutamaan bekalan adalah untuk Program Imunisasi Covid-19 Nasional tetapi sebahagian daripadanya akan diperuntukkan untuk PIKAS,” katanya.

Katanya, ada keperluan untuk mencapai kekebalan dalam kalangan pelopor ekonomi sehingga sektor ekonomi dapat dibuka kembali secara berperingkat.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow berkata Pulau Pinang telah memohon tiga PPV lagi untuk PIKAS yang sedang menunggu persetujuan.

Dia mengatakan bahawa Pulau Pinang mempunyai sejumlah besar pekerja di sektor pembuatan dan ada keperluan untuk lebih banyak PPV untuk memvaksinasi mereka semua.

Baca Lagi | Ketetapan Raja-Raja Melayu bahawa Darurat tidak perlu dilanjutkan selepas 1 Ogos

PIKAS dilancarkan secara rasmi semalam oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Azmin berkata PIKAS akan disediakan untuk seluruh negara setelah bekalan vaksin masuk. “Pelancaran semalam untuk keempat-empat negeri itu hanya juruterbang, ia akan disediakan untuk seluruh negara tidak lama lagi,” katanya.

Read Previous

Ketetapan Raja-Raja Melayu bahawa Darurat tidak perlu dilanjutkan selepas 1 Ogos

Read Next

Pulau Pinang meminta Agong membenarkan persidangan dewan undangan negeri diadakan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.