The Malaysia Post

Pulau Pinang meminta Agong membenarkan persidangan dewan undangan negeri diadakan

Kerajaan Pulau Pinang akan mendapatkan persetujuan daripada gabenornya untuk menulis surat kepada Yang di-Pertuan Agong untuk membolehkan dewan undangan negeri bersidang.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow berkata, kerajaan negeri berpendapat bahawa dewan undangan negeri juga perlu bersidang kerana Ordinan Darurat dan rancangan pemulihan Covid-19 Malaysia juga telah memberi kesan kepada pentadbiran negeri.

“Kedua-dua Dewan Rakyat dan dewan undangan negeri merupakan platform penting bagi wakil rakyat untuk berdiskusi dan berdebat mengenai pelbagai isu terutama dalam pencegahan dan pengurusan Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dia menambah bahawa platform ini juga membolehkan perbincangan mengenai peruntukan kerajaan persekutuan dan negeri untuk pemulihan ekonomi negara dan negeri untuk membantu rakyat.

Chow merujuk kepada pengumuman Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al- Mustafa Billah Shah semalam bahawa Parlimen harus bersidang secepat mungkin untuk membolehkan perbincangan yang tepat mengenai Ordinan Darurat dan rancangan pemulihan Covid-19 Malaysia dan berharap agar dewan undangan negeri juga akan dibenarkan untuk bersidang.

Beliau berkata, kerajaan negeri dan semua anggota dewan undangan negeri di Pulau Pinang menyokong keputusan raja-raja Melayu yang dibuat semasa mesyuarat khas Majlis Raja-Raja semalam bahawa tidak perlu memperpanjang darurat selepas 1 Ogos.

“Pemerintah negeri berencana untuk menggunakan peruntukan di bawah Ordinan Darurat 2021, yang merupakan Seksyen 15 (1) Ordinan, untuk memohon persetujuan dari Yang di-Pertuan Agong melalui gabenor Pulau Pinang agar dewan undangan negeri bersidang segera, “Katanya.

Baca Lagi | Zahid mengatakan bahawa Umno memandang serius permintaan kerajaan yang kuat dan stabil

Beliau berkata, dewan perundangan dapat mengadakan prosedur ketat yang telah dilaksanakan sebelumnya pada Oktober 2020 dan terbukti berkesan dalam mencegah penyebaran virus Covid-19 semasa persidangan. Katanya, kerajaan negeri dan dewan perundangan tidak akan mengambil risiko dan akan memastikan bahawa ia mencegah penyebaran Covid-19 semasa persidangan dengan melaksanakan prosedur berdasarkan nasihat dari jabatan kesihatan negeri dan majlis keselamatan negara terutama jika jumlah kes di negeri ini masih tinggi.

Chow Kon Yeow adalah ahli politik Malaysia yang telah berkhidmat sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang ke-5 sejak Mei 2018, Anggota Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang untuk Padang Kota sejak Mac 2008 dan Anggota Parlimen Tanjong sejak Mei 2018 dan dari November 1999 hingga Mei 2013.

Read Previous

Putrajaya bertujuan untuk memberi vaksin kepada dua juta pekerja di bawah PIKAS menjelang September

Read Next

Bintang sukan ‘menuntut semula suara mereka’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.