The Malaysia Post

Zahid mengatakan bahawa Umno memandang serius permintaan kerajaan yang kuat dan stabil

Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengucapkan terima kasih kepada Yang di-Pertuan Agong kerana mendengar pandangan orang ramai bahawa Parlimen harus dibenarkan berfungsi sebagai platform untuk menyuarakan keprihatinan rakyat.

Dia memuji Agong dan Majlis Raja kerana telah mengenal pasti bahawa Parlimen harus digunakan untuk membincangkan bantuan bagi orang-orang yang terkena wabak Covid-19.

“Di khalayak, saya juga menjelaskan bahawa Parlimen harus diizinkan untuk berfungsi sebagai platform rasmi pelbagai suara suara hati orang-orang yang dalam kesusahan seperti tuntutan moratorium secara automatik secara pukal, pengendalian harga barang, dan -Sinar 2.0, i-Lestari 2.0 dan pelbagai bantuan khas kepada rakyat sambil memulihkan ekonomi negara, ”katanya dalam satu kenyataan malam ini.

Zahid berkata, Umno menyokong dan juga mengemukakan pendirian mengenai Darurat agar tidak diteruskan selepas 1 Ogos, kerana ia lebih berbahaya daripada yang baik bagi negara.

Menariknya, Zahid juga menyokong dan memandang serius cadangan pemerintahan yang kuat dan stabil oleh Majlis Raja-Raja.

Umno juga menyatakan pendiriannya bahawa keperluan Darurat tidak akan berlanjutan setelah 1 Ogos 2021 kerana bahaya lebih besar kepada negara, sedangkan tanpa Darurat, pemerintah masih dapat menguruskan isu-isu yang berkaitan dengan pandemi Covid-19.

“Umno juga menyokong dan memandang serius cadangan Yang Mulia mengenai perlunya mewujudkan Kerajaan yang stabil dan kuat serta dapat berfungsi dengan berkesan dalam menangani Covid-19 dan memulihkan ekonomi negara,” katanya.

Awal hari ini, Agong mempengerusikan mesyuarat Majlis Raja-Raja dengan lapan Bupati lain dari negeri-negeri Melayu untuk berbincang berikutan beberapa siri pertemuan dengan 18 pemimpin politik, Jawatankuasa Bebas Khas untuk Covid-19 serta penjawat awam. Mohor Pengawal Raja-Raja Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad dalam satu kenyataan bahawa Agong dan Majlis Raja-Raja telah menyatakan hari ini bahawa tidak ada keperluan untuk Darurat yang sedang berlanjutan diperpanjang setelah tarikh akhir asalnya 1 Ogos .

Baca Lagi | Pemuda Umno Wan Muhammad Azri Wan Deris menafikan sebagai ‘Papagomo’

Dalam satu kenyataan berasingan, Pengawal Rumah Tangga Diraja Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, mesyuarat khas Majlis Raja-Raja yang dipengerusikan awal hari ini telah memutuskan bahawa Parlimen harus bersidang semula tidak lama lagi dan kerajaan harus stabil untuk menangani wabak Covid-19 dan kesannya mengenai kehidupan dan ekonomi orang.

Read Previous

Pemain esports pelbagai pengalaman mereka dalam mengejar impian mereka

Read Next

Ketetapan Raja-Raja Melayu bahawa Darurat tidak perlu dilanjutkan selepas 1 Ogos

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.