The Malaysia Post

Ketetapan Raja-Raja Melayu bahawa Darurat tidak perlu dilanjutkan selepas 1 Ogos

Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja telah menyatakan hari ini bahawa tidak perlu Negara Darurat yang sedang dilanjutkan dilanjutkan setelah tarikh akhir asalnya pada 1 Ogos.

Penyimpan Mohor Raja-Raja Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad dalam satu kenyataan mengatakan bahawa ini adalah salah satu daripada tujuh cadangan yang dihasilkan daripada mesyuarat khas Majlis Raja-Raja di Istana Negara awal hari ini.

“Yang Mulia bersatu dengan pendapat bahawa kehidupan dan penghidupan rakyat harus diutamakan daripada yang lain,” katanya dalam satu kenyataan.

Para Raja juga mengatakan bahawa mereka menyokong pendirian Agong bahawa Parlimen diizinkan untuk bersidang dengan segera, dan di peringkat negeri masing-masing badan perundangan harus melakukan hal yang sama.

Danial menambahkan kaedah dan prosedur prosiding parlimen seperti yang dilihat di beberapa negara membuktikan jangkitan Covid-19 dapat dikendalikan, dan harus diperkenalkan dan digunakan di Malaysia.

“Program vaksinasi nasional harus ditingkatkan dengan mengurangi karenah birokrasi, untuk mencapai tujuan kekebalan 80 persen kawanan secepat mungkin.

“Program untuk membendung pandemi Covid-19 harus difahami dan disokong oleh rakyat, tanpa menimbulkan keraguan atau kemungkinan adanya agenda politik tersembunyi.

“Kaedah untuk mengekang Covid-19 harus inklusif, yang melibatkan semua pihak penting dengan semangat bersedia untuk mendengar, siap belajar, siap beradaptasi, siap melakukan penambahbaikan, dan siap melakukan penjelajahan baru, hingga keyakinan dan penuh kerjasama rakyat dapat dicapai di semua peringkat, ”kata Danial.

Persidangan itu mengesyorkan suhu politik negara harus dikurangkan, dan menekankan pentingnya pemerintahan yang stabil yang mempunyai keyakinan dan sokongan majoriti rakyat. “Yang Mulia berpendapat bahwa penting untuk menghormati mekanisme pemeriksaan dan keseimbangan antara cabang eksekutif, perundangan, dan kehakiman, untuk menjamin pemerintahan yang transparan, bertanggung jawab dan terpadu kepada rakyat, terutama dalam hal-hal yang berkaitan dengan keuangan dan nasional perbelanjaan.

Baca Lagi | Muhyiddin mengatakan Parlimen hanya boleh dibuka semula pada awal September

Mesyuarat khas hari ini adalah kemuncak siri penonton yang diadakan oleh Agong dengan 18 pemimpin dari parti politik. Ia juga merupakan yang kedua diadakan di Istana Negara sejak Sultan Abdullah menaiki takhta persekutuan pada 31 Januari 2019. Sebelum bermulanya pertemuan, Agong, Raja-Raja, dan wakil diberi taklimat oleh Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani, Ketua Jeneral Angkatan Pertahanan Tan Sri Affendi Buang, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali, dan Kementerian Kesihatan mengenai wabak tersebut.

Read Previous

Zahid mengatakan bahawa Umno memandang serius permintaan kerajaan yang kuat dan stabil

Read Next

Putrajaya bertujuan untuk memberi vaksin kepada dua juta pekerja di bawah PIKAS menjelang September

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.