The Malaysia Post

MetMalaysia Keluarkan Amaran Ribut Petir di Kedah

ALOR STAR: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) telah mengeluarkan amaran bahawa kebanyakan daerah di negeri ini dijangka mengalami ribut petir petang yang disertai dengan hujan lebat.

Pengarah MetMalaysia Kedah, Muhammad Khalil Abd Aziz, berkata perubahan mendadak dalam corak cuaca adalah disebabkan oleh permulaan Tempoh Peralihan Monsoon yang dijangka berterusan dari akhir Mac hingga Mei.

Beliau berkata Tempoh Peralihan Monsoon juga akan muncul semula pada Oktober hingga November.

Menurutnya lagi, Selama tempoh ini, kebanyakan bahagian negara mungkin akan mengalami suhu relatif yang lebih rendah berbanding fasa kedua musim Monsoon Timur Laut, dan angin lemah yang bertiup dari pelbagai arah juga mungkin berlaku.

Khalil menambahkan bahawa situasi ini memberikan keadaan yang ideal bagi ribut petir berat disertai hujan lebat berlaku secara singkat, terutamanya pada waktu petang hingga awal malam.

Baca lagi | Pembentukan Kerajaan Perpaduan Baharu di Melaka

Beliau berkata bahawa jabatan tidak dapat secara khusus menentukan daerah mana yang akan terkesan paling teruk akibat cuaca ribut.

Beliau menambahkan corak cuaca ini berpotensi menimbulkan banjir kilat, tanah runtuh, fenomena kepala air, pokok yang tercabut, kilat petir, belalai air (water sprouts), tornado dan hujan batu.

Mungkin mengakibatkan kerosakan harta benda

“Semua yang tersebut di atas boleh berlaku sepanjang tempoh ini yang boleh menyebabkan kerosakan struktur kepada infrastruktur yang tidak tahan terhadap kejadian seperti ini.”

Sehubungan dengan itu, beliau dan warga MetMalaysia menyarankan kepada masyarakat untuk selalu waspada, berhati-hati, dan memperhatikan perkiraan cuaca serta peringatan yang dikeluarkan oleh MetMalaysia.

Semalam, lebih 25 rumah rosak di Yan dan Pokok Sena selepas angin kuat dan hujan lebat melanda dua daerah itu pada waktu petang.

Baca lagi | Robotaxi Untuk Disewa Di Beijing

Kejadian itu dilaporkan di Kampung Tualang Bukit Besar, Yan, dan Tualang, Pokok Sena yang menyaksikan bumbung tegah terbang akibat angin kuat dan kerosakan lain.

Pegawai Daerah Pertahanan Awam Malaysia (APM) Yan, Muhammad Zul Izzi Zulkifli, berkata sekurang-kurangnya 25 rumah di Kampung Tualang Bukit Besar mengalami kerosakan yang ketara semasa kejadian pada jam 5.30 petang.

Ribut petir itu juga menyebabkan kerosakan pada beberapa rumah di Kampung Nawa dan Kampung Kuan Buang di sub-daerah Tualang, Pokok Sena.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pembentukan Kerajaan Perpaduan Baharu di Melaka

Read Next

Pihak Ketiga Punca Permohonan Cerai Diana?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.